Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Het kan mogelijk helpen verklaren waarom mensen in een goede relatie minder vaak vreemdgaan.
Wetenschappers van Rutgers University en New York University trekken die conclusie onder meer op basis van een experiment met 54 heteroseksuele volwassenen. De proefpersonen kregen meerdere keren een serie foto’s te zien. Zo’n fotoserie bestond uit een originele foto van het gezicht van een man of vrouw en tien foto’s van hetzelfde gezicht, maar deze foto’s waren zo bewerkt dat het gezicht minder aantrekkelijk of aantrekkelijker werd. De proefpersonen moesten aangeven welk gezicht ze het meest aansprak. En keer op keer kozen ze de gezichten die door de onderzoekers aantrekkelijker waren gemaakt. “Dat vertelde ons dat we op het goede pad zaten,” vertelt onderzoeker Shana Cole.
Nog een experiment
Tijd voor de volgende stap. Nu wilden de onderzoekers achterhalen of mensen die een relatie hadden mensen die een bedreiging konden vormen voor die relatie als minder aantrekkelijk zagen dan ze in werkelijkheid waren. De onderzoekers vertelden een aantal proefpersonen dat ze samen zouden moeten werken met een heel aantrekkelijke persoon. In werkelijkheid bestond deze persoon niet. Soms lieten de onderzoekers weten dat deze persoon een relatie had. Soms vertelden ze dat deze persoon nog single was. De onderzoekers stelden de proefpersonen ook enkele vragen. Bijvoorbeeld over hun eigen relatie. Vervolgens lieten ze de proefpersonen weer een serie foto’s zien, bestaande uit een foto met daarop het gezicht van die aantrekkelijke persoon waar ze mee zouden moeten samenwerken en tien foto’s waarop dat gezicht aantrekkelijker of minder aantrekkelijk was gemaakt. De onderzoekers vroegen de proefpersonen de foto te kiezen die overeenkwam met het origineel. En elke keer kozen de onderzoekers een foto waarop de aantrekkelijke persoon minder aantrekkelijk was gemaakt. Een relatie leek er dus inderdaad voor te zorgen dat mensen anderen minder aantrekkelijk vonden.
Een derde experiment
De onderzoekers besloten nog een stap verder te gaan. Nu wilden ze kijken of de kwaliteit van de relatie nog effect had op hoe aantrekkelijk mensen anderen vonden. Ze herhaalden het tweede experiment nog eens. Alleen vertelden de proefpersonen nu iets meer over hun eigen relatie en beschreven de onderzoekers de denkbeeldige aantrekkelijke persoon nu standaard als ‘single’. Ook vertelden de onderzoekers aan sommige proefpersonen dat deze persoon op zoek was naar een partner. Proefpersonen die een relatie hadden en dachten dat de denkbeeldige persoon geïnteresseerd was in een relatie, vonden dat deze minder aantrekkelijk was dan single mensen met precies dezelfde informatie. En met name mensen die een heel goede relatie hadden, vonden de denkbeeldige persoon een stuk minder aantrekkelijk dan deze volgens de andere proefpersonen was. “Mensen die toegewijd zijn aan hun relatie vinden andere potentiële partners minder aantrekkelijk, zeker als ze de aantrekkelijke persoon zien als een bedreiging voor hun relatie en nog meer als ze gelukkig zijn met hun partner,” stelt Cole.
“We horen vaak over de redenen waarom mensen vreemdgaan of scheiden en we besteden weinig tijd aan het verkennen van de factoren die ervoor zorgen dat mensen bij elkaar blijven. Dit onderzoek suggereert dat er processen zijn waarvan we ons niet bewust zijn, maar die het gemakkelijker maken om toegewijd te blijven aan je partner.”