Goede leider of niet? Hersenscan geeft antwoord!

Is Obama eigenlijk wel geschikt als president? En is uw baas gekwalificeerd voor zijn functie of zou u het beter doen in zijn plaats? Een hersenscan geeft in de toekomst antwoorden op deze vragen. Als de hersenscan in staat is om de leiderschapskwaliteiten van een persoon te achterhalen, dan is een sollicitatiegesprek niet meer nodig.

Dr. Kevin Money en zijn collega’s van de Reading universiteit proberen informatie over de hersenen te koppelen aan leiderschapskwaliteiten. “We hopen te leren hoe leiders in verschillende sectoren beslissingen nemen”, legt Money uit. “Wat leidt ertoe dat een persoon een goede of een slechte beslissing maakt? Wat gebeurt er in de hersenen? Hoe maken leiders keuzes?”

Op dit moment hopen wetenschappers dat leiders massaal naar de Reading universiteit reizen om hun hersenen te laten scannen. Hoe meer gegevens, des te accurater is de data. “Het is nog te vroeg om te zeggen dat dit onderzoek direct leidt tot resultaten”, zegt Money. “We kunnen niet de hersenen van één persoon onderzoek en direct bepaalde beweringen doen. We moeten meer mensen scannen met diverse beroepen, zoals militairen en zakenmensen.”

Psychometrie
Maar zegt een foto van een brein iets over een persoon? Hoe wetenschappelijk is het? “Op dit moment is het in ieder geval wetenschappelijker dan hoe sollicitatiegesprekken nu verlopen”, zegt professor Peter Saville, die zich al meer dan dertig jaar bezighoudt met psychometrische technieken. “Binnen een minuut bepaalt een baas of hij een werknemer in dienst wil nemen of niet. Wij proberen de kans dat een verkeerde persoon wordt gekozen te verkleinen. Het is wetenschap versus sentiment.”

WIST U DAT…

Een beetje slecht
Eén ding is zeker: een goede leider moet ook een beetje slecht zijn. In vacatures voor teamleiders en managers barst het meestal van de positieve steekwoorden waar een sollicitant aan moet voldoen: assertief, praktisch, kalm en besluitvaardig. Onterecht, zo menen wetenschappers. Arrogantie, aarzeling en dramatiek zijn ook belangrijk. Een leider met duistere kanten doet het tot op zekere hoogte namelijk beter.

Democratische apen
Lees ook het artikel “Wij zijn democratische apen” over charismatische leiders en echte bazen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd