Goede danser: ‘Kijk mij eens gezond zijn’

Wanneer we een danscafé binnenstappen zijn we in één blik in staat om te achterhalen of iemand een goede of slechter danser is. Wetenschappers onderzochten waarom we dat zo goed weten en waarom die goede danser zo aantrekkelijk is. Als klap op de vuurpijl onderzochten ze ook nog eens welke danspassen een vrouw aantrekkelijk vindt.

Volgens de onderzoekers associëren we goede dansers met gezondheid en vruchtbaarheid. “Wanneer je naar een club gaat dan heb je een intuïtief beeld van wat mensen een goede en slechte danser maakt,” vertelt onderzoeker Nick Neave. “Wat wij hebben gedaan is deze twee dingen in een biometrische analyse bij elkaar voegen. Zo kunnen we precies calculeren op welke dansbewegingen de mens focust en welke bewegingen van mannelijke dansers door vrouwen goed worden gevonden.”

Avatar
Neave vroeg jonge mannen om in een laboratorium op simpele drumritmes te dansen en nam de bewegingen met behulp van twaalf camera’s waar. Op basis van de beelden werd een avatar gemaakt die precies dezelfde bewegingen maakte. Deze mochten vrouwen beoordelen op een schaal van één tot zeven. De resultaten waren verrassend.

Torso
“Wij dachten dat de armen en benen van mensen erg belangrijk zouden zijn. De expressieve bewegingen die de hand maakt, bijvoorbeeld. Maar dat was niet het geval. We ontdekten dat vrouwen meer aandacht besteden aan de torso, de nek en het hoofd. Ook de snelheid van de bewegingen telde niet mee, maar de variatie in bewegingen was dan weer wel belangrijk: buigen, knikken, draaien.” Bewegingen die wat stijf overkwamen of heel vaak achter elkaar gemaakt waren, werden genadeloos afgekraakt.

Goede vorm
En daarmee heeft de dansclub veel weg van het bos waar wilde dieren middels hun bewegingen aangeven hoe gezond, oud en vruchtbaar ze zijn. “Mensen gaan naar nachtclubs om zich te laten zien en mensen van het andere geslacht aan te trekken. Dus dit is een goede manier om dat te doen. In dieren moet de man in goede vorm zijn om deze bewegingen te kunnen maken. Wij denken dat datzelfde voor mensen geldt en zeker voor mannen die deze bewegingen combineren.”

Voor de zekerheid nam Neave ook nog een bloedtest bij de dansers af. Hij legde deze naast de biometrische analyse en concludeert dat de goede dansers inderdaad gezonder zijn.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd