Goede daden maken kinderen gelukkig

Is de pestkop altijd het meest populaire kind in de klas? Volgens een nieuw Amerikaans onderzoek is dit niet zo. Vooral aardigheid bepaalt populariteit onder kinderen.

Kinderen in de leeftijd van negen tot twaalf jaar die goede daden doen, zijn niet alleen gelukkiger, maar worden ook beter geaccepteerd door andere kinderen. Dit blijkt uit een onderzoek van Kristin Layous en haar collega’s van de Universiteit van Californië. De auteurs plaatsten 400 kinderen in twee groepen: de kinderen in de eerste groep moesten goede daden opschrijven; de kinderen in de tweede groep schreven over plaatsen die ze de weken voor het onderzoek bezochten. Ook mochten de kinderen vertellen hoe gelukkig zij zich voelden tijdens de activiteiten. Gelukkige kinderen voerden over het algemeen meer goede daden uit.

Succesvol of niet?

Benieuwd hoe succesvol uw kind later wordt? Vraag het aan zijn vriendjes!

Aardig zijn heeft meer voordelen. “Grotere acceptatie door de groep heeft belangrijke academische en sociale invloeden, zoals een verkleinde kans om gepest te worden”, concluderen de onderzoekers. De wetenschappers suggereren dat het goed is om meer sociale activiteiten te doen op scholen. “Eén sociale activiteit vergroot de kans dat klasgenoten elkaar aardig vinden.”

Leraren van de bovenbouw van het basisonderwijs moeten meer tijd nemen om kinderen bewust te maken van goede daden. Stel bijvoorbeeld de vraag ‘Hoe laat jij zien dat je aardig bent voor de mensen om je heen?’ in een groepsgesprek met kinderen. Er ontstaat meer verbondenheid in de klas en de kans op pesten neemt af.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd