Goede conditie verkleint mogelijk kans op 9 soorten kanker tot wel 40 procent

Dat een goede conditie voordelen heeft voor hart en bloedvaten was wel bekend, maar het blijkt nu ook de kans op een aantal soorten kanker te verkleinen, althans zo lijkt het. Toch maar die hardloopschoenen van zolder halen dus of tenminste een keertje vaker op de fiets stappen.

Volgens een langlopende Zweedse studie onder honderdduizenden mannen hebben zij tot wel 40 procent minder kans op negen soorten kanker als ze al op jonge leeftijd een goede conditie hebben. Het gaat om onder meer slokdarm-, alvleesklier-, darm- en longkanker.

Hardlopen en fietsen
De onderzoekers spreken van cardiorespiratoire fitheid, oftewel hoe lang je aerobe oefeningen volhoudt, zoals hardlopen, fietsen en zwemmen of zelfs traplopen. Er was al langer het vermoeden dat een goede conditie verband houdt met een kleinere kans op kanker, maar er was nog weinig langlopend onderzoek naar gedaan.

Data van militairen
Daarom besloten de Zweedse wetenschappers een hele berg data te analyseren van Zweedse mannen die hun militaire dienst begonnen tussen 1968 en 2005. De gegevens van onder meer medische diagnoses en sterfgevallen liepen tot 2019. Aan het begin van hun militaire dienst ondergingen de deelnemers, toen tussen de 16 en 25 jaar oud, een reeks aan tests. Onder meer hun lengte, gewicht, bloeddruk, spierkracht en conditie werden gemeten.

Degenen met een slechte conditie waren iets vaker obees of hadden een verleden met alcohol- en drugsmisbruik. Ook hadden ze lager opgeleide ouders dan de militairen met een betere conditie. In totaal waren er ruim 365.000 rekruten met een slechte conditie, een kleine 520.000 scoorden gemiddeld en bijna 341.000 hadden een goede conditie. Aan het eind van het onderzoek waren er nog meer dan 1 miljoen deelnemers van wie er 7 procent kanker kregen tijdens de gemiddelde onderzoeksperiode van 33 jaar. Maar die 7 procent was niet evenredig verdeeld over de groepen: degenen met de beste conditie werden het minst vaak ziek.

Minder kans op longkanker
De groep met de beste conditie kreeg om precies te zijn 5 procent minder vaak endeldarmkanker, 12 procent minder vaak alvleesklierkanker, 18 procent minder darmkanker en 19 procent minder hoofd- en nekkanker. Ook hadden de mannen 20 procent minder kans op nierkanker, 21 procent minder kans op maagkanker, 39 procent minder risico op slokdarmkanker, 40 procent minder kans op leverkanker en 42 procent minder risico op longkanker.

Maar er waren niet alleen maar voordelen. Zo hadden de fitste mannen 7 procent meer kans op prostaatkanker en 31 procent meer kans op huidkanker. Mogelijk komt dat door een gebrek aan screening op prostaatkanker en ontstond de huidkanker door blootstelling aan de zon door al het buiten sporten, denken de onderzoekers.

Roken en drinken
Dit zijn allemaal ferme cijfers, toch is het oppassen geblazen met al te grote conclusies. Het is namelijk niet gezegd dat de goede conditie ook de oorzaak is van de lagere kans op kanker. Er ontbreken nogal wat gegevens. Zo hebben de onderzoekers andere risicofactoren, zoals roken, drinken en ongezond eten niet meegenomen in de studie. Het zou bijvoorbeeld goed kunnen dat mensen met een goede conditie over het algemeen gezonder leven of dat ze minder vaak kanker krijgen, omdat ze niet roken. Ook zijn er geen data over de conditie later in het leven en is er niets bekend over de genetische achtergrond van de deelnemers. Verder zijn het alleen mannen en is het dus onduidelijk wat de impact van de conditie is bij vrouwen.

Belang van beweging
Toch concluderen de Zweden: “Deze studie toont aan dat een betere conditie bij gezonde jonge mannen verband houdt met een lagere kans op negen van de achttien onderzochte kankersoorten, vooral in het darmgebied.” Ze vinden dan ook dat hun studie gebruikt moet worden voor toekomstig gezondheidsbeleid. “Laat het een stimulans zijn om interventies te promoten die zijn gericht op het verbeteren van de conditie bij jongeren.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd