Goede chocolade zit in de genen

Wie houdt er niet van een lekker stukje donkere chocolade? Maar wat bepaalt de kwaliteit van chocolade? Om dit te weten te komen analyseerden wetenschappers de genen van een zuivere cacaoboom, die in de loop der jaren nauwelijks is gekruist met andere bomen. Tegenwoordig groeien cacaoboeren vooral hybride cacaobomen, die chocolade met een lagere kwaliteit leveren. Deze bomen zijn daarnaast minder gevoelig voor ziekten.

“Op dit moment bestaat minder dan vijf procent van de wereldwijde cacaoproductie uit goede cacao”, zegt Mark Guiltinan van de Penn State universiteit. Toch groeit onder consumenten de vraag naar goede chocolade, gemaakt van de beste cacao. Deze cacao wordt Criollo genoemd en is de Rolls Royce onder de chocolade. Criollo-cacao is minder bitter en milder van smaak dan de minderwaardige Forastero-cacao.

Genoom
84 procent van het genoom van een cacaoboom is in kaart gebracht. In totaal zijn 28.798 genen geïdentificeerd. 88 procent van deze genen – 23.529 – behoren tot één van de tien chromosonen in de Criollo-cacaoboom. De onderzoekers vonden 84 genen die verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit van de cacaoboter, het vet dat van nature voorkomt in de cacaoboon.

WIST U DAT…

…chocolade binnen 20 jaar een zeldzame delicatesse kan worden?

Betere chocolade
Door de genen van een zuivere cacaoboom in kaart te brengen leren wetenschappers wellicht hoe zij een boom kunnen creëren die minder gevoelig is voor ziekten, maar wel kwalitatief goede cacao levert.

Inkomsten
Op dit moment verdienen de meeste cacaoboeren slechts twee dollar per dag. De producten van goede cacao verdienen meer. Door de productiviteit van goede cacao te verhogen kunnen boeren hun inkomsten wellicht vergroten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd