Goed nieuws voor fervente theeleuten: zwarte thee is nóg beter voor je dan gedacht

Wie elke dag een kopje thee drinkt, verkleint de kans op verkalking van de buikaorta aanzienlijk. Niet zo gek op thee? Met een appel, bosbessen of een handje noten kom je er ook.

Zet de fluitketel maar snel op het vuur. Nieuw onderzoek heeft namelijk – wederom – aangetoond hoe gezond thee voor je is. Wie dagelijks een kop zwarte thee achteroverslaat, verkleint niet alleen de kans op hartaandoeningen of een verhoogde bloeddruk, maar gaat ook gevaarlijke slagaderverkalking tegen.

Thee
Thee is één van de populairste drankjes ter wereld. Sommigen kunnen niet zonder een warme kop in de ochtend, terwijl anderen gedurende de dag graag even een korte theepauze inlassen. Maar, thee is niet alleen maar een lekker drankje; het biedt ook tal van gezondheidsvoordelen. Zo is het bekend dat het beschermt tegen verschillende chronische aandoeningen.

Flavonoïden
De primaire stofjes die thee zo heilzaam maken, zijn zogenoemde flavonoïden. Flavonoïden zijn natuurlijke bestanddelen van planten. Ze hebben een anti-oxidatieve werking en geven kleur aan groenten en fruit. Overigens is het al langer bekend dat flavonoïden goed zijn voor je gezondheid. Zo toonden wetenschappers al eerder aan dat een dagelijkse consumptie van flavonoïden de kans op sterfte door kanker en hart- en vaatziekten vermindert. “We weten dat flavonoïden ontstekingsremmende en antioxidatieve eigenschappen hebben,” vertelt onderzoeker Ben Parmenter in gesprek met Scientias.nl. “Mensen met een flavonoïden-rijk dieet hebben minder kans om te sterven aan hartziektes.” Maar de nieuwe studie laat nu zien dat deze antioxidanten mogelijk nóg beter voor je zijn dan gedacht.

Studie
In de nieuwe studie onderzocht Parmenter samen met zijn collega’s gezondheidsgegevens van 881 bejaarde vrouwen, met een gemiddelde leeftijd van 80 jaar. Veruit de meeste van hen kregen flavonoïden binnen door thee te drinken. De resultaten tonen aan dat vrouwen met een hoge inname van flavonoïden maar liefst 39 procent minder kans hadden op verkalking van de buikaorta.

Meer over verkalking van de buikaorta
De buikaorta of abdominale aorta is het deel van de aorta dat zich in de buikholte bevindt. Het is het grootste bloedvat in het lichaam en het voert zuurstofrijk bloed van het hart naar de buikorganen en onderste ledematen. Wanneer er veel calcium in de wanden wordt afgezet, kan deze slagader verkalken en vernauwen. Verkalking van de buikaorta is dan ook een belangrijke voorspeller van onder andere een hartaanval en beroerte. “Deze afzetting van calcium in de wanden van de slagaders kan niet worden voorkomen door calcium uit het dieet te schrappen,” zo benadrukt Parmenter. “Het is dus belangrijk om calcium-rijk voedsel te blijven eten. Dat is niet alleen goed voor je botten, maar ook voor de zenuwen en spieren.”

Het betekent dat zwarte thee de kans op vernauwing van slagaders rigoureus verkleint. “Dit onderzoek is echt opwindend,” aldus Parmenter. “Voor de eerst keer hebben we bij mensen aangetoond dat een hogere totale inname van flavonoïden op de lange termijn lijkt te beschermen tegen vasculaire verkalking.”

Verklaring
Waarom dit zo is? “Waarschijnlijk triggert het beschermende signaalroutes die schade en ontstekingen verminderen,” legt Parmenter desgevraagd uit. En nog meer goed nieuws: één kopje thee per dag volstaat al. “Als je zo’n 500 mg flavonoïden per dag consumeert, verminder je al de kans op ziekte drastisch,” aldus de onderzoeker.

Andere voedingsmiddelen
De bevindingen duiden erop dat zwarte thee nog gezonder is dan gedacht. Wie trouwens niet zo gek is op thee, er bestaan gelukkig meerdere wegen naar Rome. “Ook mensen die geen zwarte thee dronken maar verschillende andere geteste voedingsmiddelen met flavonoïden nuttigden, hadden minder kans op slagaderverkalking,” zegt Parmenter. “Je kunt bijvoorbeeld ook een appel, wat bosbessen, een klein handje noten of broccoli eten. Onze bevindingen versterken de al bestaande voedingsrichtlijnen om elke dag een verscheidenheid aan groenten en fruit te consumeren.”

Chocola en rode wijn
Er bestaan ook nog meer voedingsmiddelen die flavonoïden bevatten, zoals chocola, vruchtensap en rode wijn. De onderzoekers vonden in hun studie echter geen soortgelijk gunstig verband tussen het nuttigen van deze voedingsmiddelen en een kleinere kans op slagaderverkalking. “Dat heeft ermee te maken dat sommige voedingsmiddelen die flavonoïden bevatten gezonder zijn dan andere,” licht Parmenter toe. “Rode wijn en pure chocolade bevatten namelijk ook minder goede voedingscomponenten. Daarom kunnen ze beter met mate worden geconsumeerd.”

De bevindingen, gepubliceerd in het vakblad Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology, duiden erop dat je gezonder en daardoor mogelijk ook langer leeft als je voldoende flavonoïden binnenkrijgt. “Flavonoïden beschermen de gezondheid en de functie van bloedvaten,” zegt Parmenter. “Daarom lijkt het verband te houden met een langere gezonde levensduur.” En langer gezond blijven, dat willen we allemaal wel!

Bronmateriaal

"Put the kettle on! How black tea (and other favourites) may help your health later in life" - Edith Cowan University

Interview met Ben Parmenter

Afbeelding bovenaan dit artikel: freestock.org van Pexels (via canva.com)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd