Goed nieuws: twee vaccins ontwikkeld die muizen beschermen tegen zika

De experimenten met muizen suggereren dat het haalbaar is om ook voor mensen een effectief vaccin tegen zika te ontwikkelen.

In het blad Nature doet een internationaal team van onderzoekers de resultaten van experimenten met muizen uit de doeken. En die zijn veelbelovend.

Over zika

Het zikavirus wordt door muggen overgebracht en veroorzaakt zikakoorts. Vaak gaat de ziekte vanzelf weer over, maar er zijn sterke aanwijzingen dat het virus kan leiden tot ernstige afwijkingen bij ongeboren kinderen. Het virus houdt op het moment met name Zuid-Amerika en delen van Afrika in zijn greep. In februari van dit jaar riep de Wereldgezondheidsorganisatie de zikavirus-uitbraak uit tot een internationale noodsituatie.

Twee vaccins
De onderzoekers testten twee kandidaat-vaccins tegen zika. Het ene vaccin is een zogenoemd DNA-vaccin en bevat genetische ‘snippers’ van een zikavirus dat recent rondwaarde in Brazilië. het andere vaccin bevat een inactief zikavirus uit Puerto Rico.

De experimenten
De onderzoekers dienden het eerste vaccin toe aan een groep muizen en stelden deze vervolgens vier weken later aan het virus bloot. In geen enkele muis bleek het virus zich te vermenigvuldigen. Een tweede groep muizen kreeg hetzelfde vaccin, maar werd pas acht weken later aan het virus blootgesteld. Ook deze bleken beschermd te zijn tegen infectie. Experimenten met het tweede vaccin leverden vergelijkbare resultaten op. “Onze gegevens laten zien dat een enkele toediening van een DNA-vaccin of het inactieve virus muizen complete bescherming biedt,” stelt onderzoeker Dan Barouch. Uit een verdere analyse blijkt dat de vaccins ervoor zorgt dat de muizen antilichamen aan gaan maken waardoor ze vervolgens beschermd zijn tegen het zikavirus.

De onderzoekers wijzen erop dat eerder DNA-vaccins en vaccins met daarin een inactief virus met succes zijn ingezet tegen het westnijlvirus en knokkelkoorts. Deze virussen behoren tot dezelfde familie als het zikavirus: de flavivirussen. “Al onze resultaten samen stemmen optimistisch en suggereren dat het haalbaar is om een veilig en effectief zikavaccin voor mensen te ontwikkelen,” zo schrijven de onderzoekers.

Bronmateriaal

"A Vaccine to Prevent Zika Infection in Humans is Feasible" - MHRP
"Zika Vaccines Protect Mice from Infection" - NIH
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Manuel Almagro Rivas (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd