Goddeeltje is lichter dan gedacht

  Nieuwe metingen wijzen erop dat het Higgs-deeltje lichter is dan gedacht en dat we het deeltje op de hielen zitten.

  De zoektocht naar het Higgs-deeltje is al vele jaren in volle gang. Met behulp van deeltjesversnellers wordt gepoogd dit bijzonder belangrijke deeltje te vinden. Vooralsnog is dat niet gelukt en blijft Higgs een theorie. Maar wel een hele belangrijke: het deeltje verklaart in theorie waarom alle andere deeltjes massa hebben. Het deeltje is echter nog nooit waargenomen en dus is onduidelijk of het deeltje wel bestaat en of de theorie (ook wel Standaardmodel genoemd) wel klopt. Dat alles zal pas duidelijk worden als Higgs wordt gevonden.

  W-boson
  Een nieuwe studie moet die zoektocht in de juiste richting duwen. Wetenschappers hebben namelijk de massa van de W-boson – een ander cruciaal deeltje – met de grootste precisie weten vast te stellen. Het deeltje heeft een massa van 19 MeV. En op basis van die precieze berekening kunnen de onderzoekers nog preciezer voorspellen hoe groot de massa van Higgs zal zijn.

  Deeltjesversneller

  Lichter
  De nieuwste voorspelling wijst erop dat het deeltje 90 GeV weegt en dat de kans dat het deeltje meer weegt dan 145 GeV slechts één op twintig is. De massa bevindt zich nu dus tussen de 90 en 145 GeV. En dat is een hele vooruitgang ten opzichte van de vorige voorspelling, toen geconcludeerd werd dat het deeltje een massa van wel 165 GeV kon hebben. “Het is nu dus waarschijnlijker dat het Higgs-deeltje licht is,” concludeert onderzoeker Ashutosh Kotwal. En met het onderzoek is ook de ruimte waarin we naar Higgs moeten zoeken kleiner geworden.

  Eind vorig jaar wezen experimenten er al op dat de massa van het Higgs-deeltje tussen de 115 en 130 GeV ligt. Deze nieuwe berekeningen suggereren dat de onderzoekers inderdaad warm zijn. Ze zitten het Higgs-deeltje op de hielen. “Als het Higgs-deeltje snel wordt ontdekt en de massa komt overeen met de precieze voorspelling die door de meting van de W-boson is verkregen dan blijkt het Standaardmodel te kloppen.” Maar als het Higgs-deeltje niet aan de voorspellingen voldoet dan staat voor eens en altijd vast dat het Standaardmodel niet klopt.

  Bronmateriaal

  "Higgs Boson Gets New Mass Limit" - Duke.edu
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Lucas Taylor (via Wikimedia Commons).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd