“God maakte dieren om proeven op te doen”

Een Maleisische Chief Minister verdedigde met die woorden de plannen van een Indisch bedrijf om een proefdierlaboratorium in zijn land te bouwen. Volgens de man heeft God dieren zoals apen en ratten aan de mens gegeven zodat wij met ze kunnen experimenteren.

Een Indisch bedrijf wil in Maleisië een groot laboratorium openen, maar kan op veel verzet rekenen van activisten. Volgens de dierenorganisaties heeft Maleisië geen regels als het gaat om dierproeven en maakt dat de weg vrij voor ongeoorloofde experimenten met de door de Indiërs geselecteerde honden en apen.

Goedgekeurd
De overheid laat weten de komst van het laboratorium inmiddels te hebben goedgekeurd. Dierproeven zouden bovendien nodig zijn om medicijnen te ontwikkelen. “God creëerde dieren zodat de mens er zijn voordeel mee kon doen,” vertelt minister Mohamad Ali Rustam. “Daarom creëerde hij ratten en apen. We kunnen niet op mensen testen. Dat is nu eenmaal zo. God maakte apen en sommigen daarvan moeten getest worden.”

Beagles uit Nederland
De plannen voor het Indische laboratorium bevinden zich nog in een vroeg stadium, maar de minister heeft inmiddels toegezegd dat dierenorganisaties een oogje in het zeil mogen houden zodra het laboratorium er komt. Het Indisch bedrijf heeft op haar beurt inmiddels bekend gemaakt dat het met name apen en honden zal gaan houden. Zo wil het beagles uit Nederland importeren.

Steeds meer laboratoria waarin met dieren wordt gewerkt, wijken uit naar Azië. De regels zijn daar minder strak. Dat het Indische bedrijf zich graag in Maleisië vestigt, is daarop geen uitzondering. In tegenstelling tot de rest van Azië heeft Indië strenge regels als het gaat om dierproeven.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd