Gletsjers uit Groenland doen zeespiegel stijgen

Gletsjer
Niet alleen het smelten van gletsjers doet de zeespiegel stijgen, ook het in zee stromen van gletsjers uit Groenland heeft hierin een groot aandeel. Door deze ijsstroming alleen zal de zeespiegel tot aan 2100 vier tot negen centimeter stijgen.

Dit blijkt uit een nieuw model ontworpen door de Iraanse onderzoekster Faezeh Nick, werkzaam aan de Universiteit Utrecht. Samen met een aantal buitenlandse collega’s publiceert zij haar onderzoek in het tijdschrift Nature van 9 mei.

Klimaatrapport
Tot op heden was het onderzoekers niet gelukt om het proces van de toevoer van gletsjerijs goed te kunnen beschrijven. Door middel van het model kan dit nu wel, en nog zeer nauwkeurig ook. En dat is belangrijk, want de stijging van de zeespiegel heeft twee oorzaken: het ijs smelt en gletsjerijs stroomt de zee in. Voorheen werd alleen dit eerste opgenomen in het klimaatrapport. Dit keer, in het komend najaar, zal voor het eerst de bijdrage van stromend ijs ook worden meegerekend.

Bijdrage
En die bijdrage is niet niks. “Het model laat zien dat alleen al door de Groenlandse ijsstroming de zeespiegel 4 tot 9 cm gaat stijgen tot 2100,” vertelt Nick. “Dat is ongeveer de helft van de totale bijdrage van de Groenlandse ijskap aan de zeespiegelstijging. Met name de benedengrens van de bijdrage van Groenland is daarmee naar boven toe bijgesteld ten opzichte van oudere schattingen.”

Het nieuwe model is volgens de onderzoekers een aanwinst. “Het beschrijft de ijsbergproductie van de gletsjers nauwkeurig, het neemt de gevolgen van temperatuurverschillen in de lucht en zee mee en houdt rekening met de geografische condities, vernauwingen, ondergrond en hellingshoek van de gletsjers.”

Bronmateriaal

"Bijdrage van het Groenlandse ijs aan zeespiegelstijging beter voorspeld" - pers.uu.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door IMAU, Universiteit Utrecht (cc via pers.uu.nl).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd