Gletsjers op de Karakoram groeien

De gletsjers op de Karakoram in Centraal-Azië doen wat niemand verwacht: ze groeien. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek.

Wereldwijd hebben gletsjers het moeilijk. Ze verdwijnen. Sommige wat rapper dan anderen. Maar op het gebergte Karkoram gaan dingen anders, zo schrijven onderzoekers in het blad Nature Geoscience.

Onderzoek
De wetenschappers bestudeerden de massa van de gletsjers tussen de jaren 1999 en 2008. Ze ontdekten dat de totale massa van de gletsjers tussen die jaren iets was toegenomen. Ook droegen de gletsjers minder sterk dan gedacht bij aan de zeespiegelstijging.

WIST U DAT…

…ook de gletsjers op Groenland het moeilijk hebben?

Verklaring
Het gedrag is merkwaardig. En de onderzoekers kunnen het ook niet goed verklaren. “We geloven op dit moment dat het te wijten is aan een heel specifiek regionaal klimaat boven de Karakoram,” vertelt onderzoeker Julie Gardelle aan de BBC. “Want er zijn meteorologische metingen die meer winterneerslag laten zien. Maar dat is in dit stadium echt nog maar een gok.” Als het onderzoek één ding laat zien, dan is het wel dat we eigenlijk nog weinig van het gedrag van gletsjers begrijpen.

De gletsjers van de Karakoram zijn de afgelopen jaren maar weinig bestudeerd. Dit onderzoek zal er ongetwijfeld voor zorgen dat het gebied zich in een grotere belangstelling van wetenschappers mag gaan verheugen.

Bronmateriaal

"Slight mass gain of Karakoram glaciers in the early twenty-first century" - Nature.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Preston Rhea (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd