Nog nooit smolten gletsjers – sinds de metingen begonnen – zo snel als in het eerste decennium van de 21e eeuw.
Tot die conclusie komen onderzoekers in het blad Journal of Glaciology. Ze baseren hun paper op gegevens over smeltende gletsjers wereldwijd. Deze gegevens gaan meer dan 120 jaar terug. Het gaat om gegevens die onder meer ter plekke of vanuit de ruimte door satellieten zijn verzameld.
Snel smelten
“De geobserveerde gletsjers verliezen momenteel tussen een halve meter en een meter dikte per jaar,” vertelt onderzoeker Michael Zemp. “Dat is twee tot drie keer zoveel als gemiddeld in de twintigste eeuw het geval was. Exacte metingen van smeltend ijs zijn slechts van enkele honderden gletsjers voorhanden. Maar veldobservaties en satellietmetingen van tienduizenden gletsjers wereldwijd bevestigen dat deze resultaten ook voor die gletsjers gelden.”
Recordbrekend
De snelheid waarmee de gletsjers op dit moment smelten, is volgens de onderzoekers recordbrekend. Deze snelheid is in ieder geval nooit eerder behaald sinds de metingen begonnen. En ook kort voor de metingen begonnen, zouden gletsjers nooit zo snel gesmolten zijn, zo stellen de onderzoekers op basis van geschreven en geïllustreerde documenten.
Wereldwijd
Daarnaast tonen de onderzoekers aan dat terugtrekkende gletsjers een wereldwijd fenomeen is. Er zijn wel enkele gletsjers die recentelijk gegroeid zijn, maar die groei was beperkt, regionaal, is te wijten aan een beetje extra sneeuwval en dus niet aan lagere temperaturen en komt ook niet in de buurt van de maximale omvang die de gletsjers vrij recent nog hadden.
Verder benadrukken de onderzoekers dat de gletsjers waarschijnlijk nog wel even blijven smelten. Zelfs als het klimaat niet verder opwarmt.