Glas-in-loodpaneel kan elektriciteit opwekken

sark1

Wetenschappers aan de Universiteit Utrecht hebben glas-in-loodpanelen gemaakt die elektriciteit kunnen opwekken. Ieder paneel heeft namelijk verborgen zonnecellen.

Glas-in-loodramen kwamen we vroeger alleen tegen in statige herenhuizen en kerken, maar worden vandaag de dag ook geïnstalleerd in moderne woningen. De techniek van glas in lood is al zeer oud. Vroeger was het namelijk niet mogelijk om een raam uit één stuk glas te maken, waardoor er veel glas-in-loodramen werden gerealiseerd.

sark2

Glas-in-loodramen kunnen gebruikt worden om zonlicht om te zetten in elektriciteit. Onderzoeker Wilfried van Sark en zijn collega’s ontwikkelden glas-in-loodpanelen, waarin luminescente zonneconcentratoren van perspex zijn verwerkt. “Dat zijn platen waarin zonlicht wordt geabsorbeerd en naar de zijkant van die platen wordt geconcentreerd,” vertelt Van Sark. “Hier hebben we aan de Universiteit Utrecht al eerder onderzoek naar gedaan.” In de randen van één paneel zijn honderd zonnecellen van 15 centimeter lang en 0,5 centimeter breed geïntegreerd. De aansluitingen zijn niet zichtbaar. “Het paneel levert op een zonnige dag voldoende energie op om drie mobiele telefoons op te laden”, zegt Van Sark. Dit komt overeen met een rendement van 0,5%.

In dit artikel zijn verschillende voorbeelden van panelen te zien die elektriciteit opwekken. Van Sark liet zich inspireren door Mondriaan. “De gekleurde platen bieden een esthetisch alternatief voor de bekende blauwe of zwarte zonnepanelen. Ook kunnen ze grootschalig worden geïntegreerd in de façades van kantoorgebouwen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd