Een planetoïde die gisteren werd ontdekt, scheerde vandaag op een afstand van ‘slechts’ 14.000 kilometer langs de aarde. Gevaarlijk werd het echter geen moment.

De planetoïde 2012 KT42 werd gisteren ontdekt. En vanmorgen om zeven minuten over negen scheerde deze dus vlak langs de aarde heen. Dat meldt Carl Koppeschaar op zijn website Astronet.nl.

Kleintje
De planetoïde vormde op geen enkel moment een bedreiging voor de aarde. En zelfs als deze op de aarde zou zijn afgekoersd, was dat nog geen reden voor paniek geweest. De planetoïde is met een diameter van 3 tot 10 meter namelijk relatief klein. Deze zou dan ook in zijn geheel in de atmosfeer zijn vergaan.

Nog één
De planetoïde is overigens niet het enige rotsblok dat in dit lange Pinksterweekend langs de aarde scheerde. Gisteren kwam ook de planetoïde 2012 KP24 relatief dicht bij de aarde: de afstand tussen 2012 KP24 en de aarde werd echter nooit kleiner dan 51.000 kilometer.

Het gebeurt regelmatig dat rotsblokken dicht bij de planeten in de buurt komen. Botsingen zijn relatief zeldzaam. Toch nemen wetenschappers het zekere voor het onzekere: ze proberen alle planetoïden die dicht bij de aarde in de buurt kunnen komen, op te sporen. Vervolgens wordt door meer waarnemingen de baan van de asteroïde in kaart gebracht en kan berekend worden of en zoja wanneer een planetoïde een gevaar voor de aarde kan gaan vormen. Naar verwachting zijn er tot op heden nog heel wat planetoïden onopgemerkt gebleven. Van de planetoïden die wel ontdekt zijn, vormt slechts een klein aantal op heel lange termijn mogelijk een gevaar.