Gigantische zee op Titan bevestigd

 ASTRONOMIE  Al lange tijd vermoeden wetenschappers dat Titan een grote vloeibare zee heeft, maar nu is het eindelijk bevestigd: De Krakens Zee bestaat! De zee is met een oppervlakte van 388.500 vierkante meter iets groter dan Duitsland. Nederland past tien keer in de met methaan gevulde plas.

De Krakens Zee ligt op de noordpool van de ijzige maan van Saturnus. Eerder vonden wetenschappers een groot, vlak gebied op de noordpool. Ze dachten dat het wel eens een zee zou kunnen zijn. De Cassini ruimtesonde heeft nu een foto gemaakt van Titan. Als je goed kijkt zie je zonlicht weerkaatsen op de grote methaanzeee.

“Ik was prettig verrast met deze foto, omdat Titan hier erg op de aarde lijkt”, vertelt Katrin Stephan van het Duitse Centrum voor Lucht- en Ruimtevaart. “Wie een foto maakt van de aarde, ziet eenzelfde reflectie. Dit komt door de oceanen.”

Er zijn plannen om in de toekomst een zeilboot te laten landen op Titan. Deze boot wordt voortgedreven door kernenergie en dobbert op een Titaanse zee. De Titan Mare Explorer (TiME) wordt – wanneer het plan is goedgekeurd – in 2016 gelanceerd en landt in 2022 in de buurt van de Krakens Zee.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd