Gigantische planeet cirkelt in krap baantje om kleine ster

exoplaneet

Australische astronomen hebben een vreemde exoplaneet ontdekt: het gaat om een gigantische planeet – qua omvang vergelijkbaar met Jupiter – die heel dicht rond een klein sterretje cirkelt.

Australische onderzoekers ontdekten recent dat de helderheid van de vrij zwakke ster HATS-6 regelmatig afneemt. Dat wees erop dat rond de ster een planeet cirkelde. Nader onderzoek bevestigde dat vermoeden en onthulde dat het om een wel heel bijzonder planetair systeem ging.

Dichtbij
Uit het nadere onderzoek blijkt namelijk dat de planeet heel dichtbij zijn ster staat. De omloopbaan van de planeet is vergelijkbaar met ongeveer eentiende van de omloopbaan van Mercurius: de planeet die het dichtst bij onze zon in de buurt staat. De nieuw ontdekte planeet heeft slechts 3,3 dagen nodig om een rondje rond zijn ster te voltooien.

Omvang
Wat ook opvallend is, is de omvang van de planeet. “We hebben een kleine ster ontdekt, waar een gigantische planeet – ongeveer net zo groot als Jupiter – heel dicht omheen cirkelt,” vertelt onderzoeker George Zhou. “Deze planeet moet op grotere afstand van de ster zijn ontstaan en richting de ster zijn gemigreerd, maar onze theorieën kunnen niet verklaren hoe dat is gebeurd.”

Ondanks dat de planeet nu heel dicht bij de ster staat, is deze niet gloeiend heet. “Omdat de moederster zo koel is, warmt deze de planeet niet heel erg op en daarmee is deze planeet heel anders dan de planeten die we totnogtoe bestudeerd hebben.” In de toekomst hopen de onderzoekers de atmosfeer van de planeet te kunnen bestuderen.

Bronmateriaal

"New exoplanet too big for its stars" - ANU.edu.au
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd