Gigantische meervallen in de Maas

Sportvissers hadden al vaker gemeld dat er in de Maas nog wel eens een flinke meerval te bewonderen was, maar toen twee duikers eens een kijkje gingen nemen, kwamen ze toch voor verrassingen te staan. Ze kwamen tientallen meervallen tegen. Sommigen daarvan waren meer dan twee meter lang.

“Langzaam doken we verder en het licht verdween,” zo schrijft één van de duikers, Danny Bok, op topvisser.nl. “(…) Plotseling waren ze er. Tientallen, minimaal dertig meervallen van één tot twee meter en sommigen misschien wel langer. We schrokken ons kapot.”

“Overal flitsten bakbeesten voorbij. En overal voelden we ze langs en tegen onze lichamen zwemmen. Snorharen in ons gezicht. Megastaarten door mijn lichtbundel. Ik scheen langs George (een collega-duiker, red.) zijn gezicht om te kunnen communiceren en zag drie gigantische koppen naast zijn hoofd. Bizar.”

De duikers moesten in opdracht van Sportvisserij Nederland de visstand in kaart brengen. De organisatie wil de meervallen – zeker nu blijkt dat ze zo talrijk zijn – graag opnemen in de visserijwet. Zodra dat gebeurt mag er officieel op de meerval gevist worden.

Ondanks de schrik slaagden de duikers er toch nog in om onderstaande videobeelden te maken.

Bronmateriaal

"Meerval Mania in de Maas" - Topvisser.nl

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd