Gigantische hagedis met twee penissen ontdekt

Wetenschappers hebben op de Filipijnen een nieuwe soort hagedis ontdekt. Het meest opvallende kenmerk is de lengte van het dier: de hagedis is twee meter lang. Het is zeer zeldzaam dat een dier met deze kleuren en deze lengte zich zo lang voor het oog van de wetenschap verborgen heeft kunnen houden.

De hagedis heeft de naam varanus bitatawa gekregen en maakt deel uit van een familie van zeer grote hagedissen, waaronder de komodovaraan. De nieuwe soort is bijzonder, omdat hij alleen in het noorden en midden van Sierra Madre voorkomt. Bovendien is het zeer zeldzaam dat hagedissen van fruit leven: wereldwijd is slechts van drie soorten bekend dat ze alleen maar fruit naar binnen werken.

Penis
De mannelijke hagedissen hebben net als sommige slangen en andere hagedissen twee penissen. Deze worden vaak afwisselend gebruikt. Soms heeft één penis stekels of haken waarmee het mannetje zich tijdens het paren aan het vrouwtje kan vastklemmen.

Bomen
De hagedis is opvallend licht voor zijn lengte; hij weegt slechts tien kilo. Veel zwaarder kan en mag het dier ook niet worden; hij leeft voornamelijk in de bomen.

Het heeft lang geduurd voordat het dier werd ontdekt. Volgens wetenschappers heeft dat te maken met het feit dat de hagedis het bos nooit verlaat. En dat is tegelijkertijd een reden tot zorg: nu de ontbossing steeds verder toeslaat, komt het leven van de hagedis aan een zijden draadje te hangen. Doordat het dier zich in de verborgenheid schuilhoudt, is het onbekend hoeveel exemplaren er nog op de Filipijnen leven.

Foto: PA / Telegraph.co.uk

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd