Gigantisch mozaïek van de noordpool van de maan bestaat uit… 867 miljard pixels!

kraters

Als we naar de maan kijken, zien we eigenlijk altijd dezelfde kraters en ‘zeeën’. Dit komt omdat de maan even snel om haar as draait als om de aarde, waardoor altijd dezelfde zijde van de natuurlijke satelliet gericht is naar de aarde. Maar gelukkig is er NASA. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft een mozaïek uitgebracht van de noordpool van de maan.

Het interactieve mozaïek bestaat uit maar liefst 10.581 foto’s van de Lunar Reconaissance Orbiter, die allemaal aan elkaar zijn geplakt. De totale foto bestaat uit 867 miljard pixels. Iedere pixel heeft een werkelijke grootte van twee meter. Stel, u zou de kaart uitprinten met een resolutie van 300 dpi, dan zou een vel papier nodig zijn groter dan een voetbalveld. Indrukwekkend, nietwaar?

Gelukkig leven we in een digitaal tijdperk. Dit betekent dat de kaart ook digitaal te bekijken is. Zoom bijvoorbeeld in op bekende maankraters als Schwarzschild en Rozhdestvenskiy. Wellicht ontdekt u wel een nieuwe krater!

Hoe groot is het gefotografeerde gebied nu eigenlijk? Op deze afbeelding is dit goed te zien. Wij hebben het gebied op de maan - op ware grootte - op Europa geplakt. Veel landen in West-Europa, zoals België, Nederland en Duitsland worden opgeslokt.
Hoe groot is het gefotografeerde gebied nu eigenlijk? Op deze afbeelding is dit goed te zien. Wij hebben het gebied op de maan – op ware grootte – op Europa geplakt. Veel landen in West-Europa, zoals België, Nederland en Duitsland worden opgeslokt.

Meer kraters op de noordpool?
Valt het u op dat er blijkbaar grotere en diepere kraters op de noordpool te zien zijn, alsof ze daar met meer kracht zijn ingeslagen? Dat is gezichtsbedrog. De schaduwen op de noordpool zijn langer, waardoor deze kraters dieper lijken. In werkelijkheid valt het dus allemaal wel mee. Wat wél een feit is, is dat de achterzijde van de maan – de kant die wij niet zien – meer kraters heeft. Dit komt omdat deze kant van de maan meer meteorieten en planetoïden vangt dan de voorkant, omdat de voorkant immers naar de aarde gericht is.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd