Giftige ring van ‘middeleeuwse James Bond’ ontdekt in Bulgarije

giftige ring

James Bond beschikt over tal van gadgets om mensen te slim af te zijn: van schoenen waar giftige pijltjes uitschieten tot een horloge waarmee hij iemand kan wurgen. Archeologen hebben nu in Bulgarije een middeleeuwse ring ontdekt die niet zou misstaan in de gadgetcollectie van James Bond. De ring kan gevuld worden met gif dat vervolgens heel gemakkelijk en ongezien in een beker kan worden gegoten.

Archeologen ontdekten de ring nabij een voormalig Middeleeuws fort nabij de kuststad Kavarna. De ring is gemaakt van brons. Boven op de ring bevindt zich een versiering die hol is van binnen. Hier kon het gif in worden verstopt. Aan de zijkant van de ring zit een gaatje waardoor het gif vervolgens gemakkelijk en ongezien in een beker kon worden gegoten.

Foto: Kavarna.bg
Foto: Kavarna.bg
Simpel, maar effectief
Waarschijnlijk werd de ring aan de rechterhand gedragen en werd het gaatje dichtgeduwd door de vinger naast de vinger waaraan de ring zat. Zodra zich een gelegenheid voordeed om het gif toe te dienen, hoefde de drager van de ring zijn hand alleen maar boven de beker te houden en zijn vinger van het gaatje te halen.

Gaatjes
Naast de ‘giftige’ ring ontdekten de archeologen nog enkele gouden ringen in het fort. Veel van deze ringen beschikken over gaatjes. De juweliers maakten die gaatjes bewust, zodat de edelstenen die op de ring waren aangebracht, konden ‘ademen’. Toch zijn de archeologen ervan overtuigd dat het gat in deze ring een ander doel diende. Op de ring bevinden zich geen edelstenen en aangezien er ook geen ruimte is voor stenen, hebben deze er ook in het verleden niet opgezeten. “Ik twijfel er niet aan dat het gat opzettelijk werd gemaakt en dat de ring aan de rechterhand werd gedragen zodat het gif ongezien kon worden toegediend,” stelt onderzoeker Bonnie Petrunova. “Natuurlijk werd de ring ook niet altijd gedragen: alleen wanneer deze gebruikt moest worden.”

Grote vraag is natuurlijk of deze ring daadwerkelijk slachtoffers heeft gemaakt en zoja, wie die slachtoffers dan waren. Petrunova heeft daar wel ideeën over. Het fort waarin de ring werd ontdekt, was één van de bolwerken van Dobrotitsa – een Bulgaarse leider uit de veertiende eeuw – en zijn mannen. We weten van Dobrotitsa dat hij op zeer gespannen voet leefde met zijn zoon Ivanko Terter. Wellicht werd de ring in opdracht van Ivanko Terter gebruikt om enkele vrienden van zijn vader uit te schakelen: in de veertiende eeuw stierven namelijk flink wat edelmannen en aristocraten die dichtbij Dobrotitsa stonden een onverwachte en onverklaarbare dood. De ring zou die onverklaarbare sterfgevallen kunnen verklaren. Maar dat blijft (vooralsnog) speculeren.

Bronmateriaal

"Пръстен - убиец от 14 век откриха на нос Калиакра" - Kavarna.bg
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van Kavarna.bg

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd