Giftige nanodeeltjes dringen wellicht ons voedsel en lichaam binnen

  peren

  Wetenschappers hebben een nieuwe methode ontwikkeld om bepaalde nanodeeltjes in voedsel op te sporen. En ze hebben die methode direct toegepast. Uit hun onderzoek blijkt dat mogelijk bedreigende nanodeeltjes vrij gemakkelijk ons voedsel en lichaam binnen kunnen dringen.

  “Meer dan duizend producten op de markt zijn gebaseerd op nanotechnologie,” vertelt onderzoeker Mengshi Lin. “En dat is een zorg, omdat we niet weten of nanodeeltjes giftig zijn. Ons doel is zo spoedig mogelijk nanodeeltjes detecteren, identificeren en vaststellen hoeveel er in voedsel en voedselproducten zitten en hun giftigheid bestuderen.”

  Zilveren nanodeeltjes
  In een eerste poging daartoe richtten de onderzoekers zich op zilveren nanodeeltjes. Boeren gebruiken deze als een pesticide: de nanodeeltjes onderdrukken namelijk de groei van organismen die gewassen schade toe kunnen brengen.

  Gebruik

  Nanodeeltjes worden niet alleen als pesticiden gebruikt. Maar bijvoorbeeld ook om de smaak van voedsel te verbeteren, het voedsel een mooiere kleur te geven of om het langer vers te houden. Meer weten over de toepassingen van nanotechnologie? Lees er hier alles over!

  Peren
  De onderzoekers bestudeerden peren die met zilveren nanodeeltjes behandeld waren. Ze wasten de peren herhaaldelijk, maar zelfs vier dagen nadat de peren gewassen waren, bevonden zich op de schil nog steeds zilveren nanodeeltjes. Kleinere deeltjes bleken ook in staat te zijn om door de schil heen te dringen en het vruchtvlees te bereiken. “Nanodeeltjes (die door de schil heen dringen, red.) zijn gevaarlijk voor consumenten, omdat ze in staat zijn om zich nadat ze zijn verteerd naar een andere plek in het lichaam te begeven.” Daarom zijn ook juist de kleinere nanodeeltjes gevaarlijk, stelt Lin. De deeltjes belanden in het bloed en lymfesysteem, blijven door het lichaam circuleren en bereiken dan heel kwetsbare plekken zoals het brein, het hart en de lever.

  De onderzoekers beschrijven hun werk in het blad Journal of Agricultural and Food Chemistry. In navolging van deze studie zullen er hoogstwaarschijnlijk nog vele volgen. We weten namelijk nog te weinig van de nanodeeltjes die in toenemende mate in de voedselindustrie gebruikt worden.

  Bronmateriaal

  "Toxic Nanoparticles Might be Entering Human Food Supply, MU Study Finds" - Missouri.edu
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Reebob (cc via Flickr.com).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd