Werd de braaknoot gebruikt als gif in The Game of Thrones?

braaknoot

Fans van Game of Thrones zijn er misschien nog een beetje beduusd van: tijdens de paarse bruiloft werd een belangrijk personage vermoord. Een mysterieus gif dat ‘The Strangler’ wordt genoemd, werd één van de personages fataal. Een chemicus denkt nu te weten om wat voor gif het ging.

Volgens chemicus Raychelle Burks zijn er drie kandidaten, zo vertelt ze in een filmpje op de website van de American Chemical Society. Het gaat om de wolfskers, de gevlekte scheerling en de braaknoot. Stuk voor stuk giftige planten. Wolfskers bevat het zeer giftige atropine. De gevlekte scheerling het zenuwgif coniine. De braaknoot het giftige strychnine.

Let op
Vanaf hier spoilers!

The Strangler
Maar welke van deze drie is nu verantwoordelijk voor de dood van koning Joffrey? Daarvoor moeten we kijken naar de manier waarop de koning stierf: hij stikte doordat de spieren in zijn nek zich krachtig samentrokken. Vandaar dat het gif in Game of Thrones de naam ‘The Strangler‘ draagt.

De bedoeling

Burks’ poging om het gif dat Joffrey fataal werd, te identiferen, moet beschouwd worden als een ludieke poging om mensen te laten zien hoe interessant wetenschap kan zijn.. “Soms krijgt wetenschap een slechte naam. Mensen denken dat het droog is en heel serieus,” aldus Burks. “De popcultuur is een heel geschikte manier om zo over wetenschap te praten dat iedereen kan participeren.”

Hals
Zowel wolfskers als de gevlekte scheerling en braaknoot hebben – wanneer we ze in een dodelijke hoeveelheid binnenkrijgen – invloed op de spieren. Wolfskers en de gevlekte scheerling ontspannen de spieren en vallen dus al af. Dan blijft de braaknoot – strychnine – over. Dit gif zorgt ervoor dat de spieren zich krachtig samentrekken. Nog interessanter wordt het als we kijken naar welke spieren zich in reactie op strychnine als eerste samen gaan trekken: de spieren in het gezicht en de hals.

Tijd om Burks’ theorie naast het verhaal van George Martin te leggen. De schrijver achter de serie Game of Thrones stelt dat het gif The Strangler gemaakt wordt met behulp van ‘lime‘ en suiker. Als we ervan uitgaan dat hij met ‘lime‘ geen ‘limoen’, maar ‘kalksteen’ bedoelt, lijken we goed te zitten. Het gif kan namelijk met behulp van calciumoxide uit de plant worden verwijderd. De suiker klinkt ook logisch en zou nodig zijn om de bittere smaak van het gif te maskeren.

Bronmateriaal

"The Strangler: The chemistry behind the Game of Thrones poison (video)" - ACS.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Lalithamba (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd