Giervalk overwintert op zee

Wetenschappers hebben ontdekt dat giervalken de winter doorbrengen op zee: ze leven en jagen op grote stukken ijs.

“Ik was heel verbaasd over deze ontdekking,” stelt onderzoeker Kurt Burnham. “Deze vogels bewegen zich niet tussen landmassa’s, maar gebruiken ijsschotsen of pakijs als hun leefgebied in de winter. Eerder werden alle soorten valken beschouwd als dieren die voornamelijk op het land leefden.”

WIST U DAT…

Zender
De onderzoekers voorzagen 48 giervalken uit Groenland van zendertjes en volgden de bewegingen van de dieren. Er bleken nogal grote verschillen te zijn tussen de dieren. Zo hadden de vogels die aan de westkust leefden in de winter een leefgebied dat ongeveer 400 tot 6600 vierkante kilometer groot was.

Oostkust
Aan de oostkust hadden de vogels ‘s winters een leefgebied van 27.000 tot 64.000 vierkante kilometer groot. Sommige dieren bleken niet eens een echt leefgebied te hebben, maar gewoon rond te reizen en gemiddeld tot wel veertig dagen op rij op zee door te brengen. Eén vrouwtje legde in 200 dagen tijd zelfs 4500 kilometer af. Zo’n honderd dagen bracht ze op zee door.

“Wij laten zien dat sommige giervalken grote delen van hun tijd boven de oceaan of op ijs doorbrengen en dat zee-ijs een belangrijk en voorheen onbekend leefgebied van ze is.” De vogels rusten op de ijsschotsen en jagen er ook. “Dit laat zien hoe flexibel en mobiel giervalken moeten zijn om te overleven en zich in dit ruwe leefgebied voort te kunnen planten.”

Bovenstaande foto is gemaakt door chrisdupe (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd