Gezonder leven is makkelijker als je het samen doet

  Een ongezonde levensstijl inruilen voor een gezonde valt niet mee. Maar het gaat een stuk gemakkelijker als je partner ook bereid is om zijn of haar levensstijl positief te veranderen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

  Wetenschappers verzamelden gegevens van 3722 koppels die getrouwd waren of samenwoonden en ouder waren dan vijftig jaar. Alle koppels namen deel aan de English Longitudal Study of Ageing (ELSA). De onderzoekers keken hoe groot de kans was dat het proefpersonen lukte om bijvoorbeeld te stoppen met roken of gewicht te verliezen en hoe die kans zich verhield tot het gedrag van hun partner.

  Uit het onderzoek blijkt dat mensen beter in staat waren om ongezonde gewoontes in te ruilen voor gezonde gewoontes als ook hun partner afrekende met een ongezonde gewoonte. Zo bleken vrouwen die wilden stoppen met roken een slagingskans van vijftig procent te hebben als ook hun partner een stoppoging deed. Vrouwen die wilden stoppen met roken en een partner hadden die geen roker was, hadden een slagingskans van zeventien procent. Vrouwen die wilden stoppen met roken en een partner hadden die wilde blijven roken, hadden een slagingskans van acht procent. Mannen werden op vergelijkbare wijze beïnvloed door hun vrouwen: ook zij hadden meer succes met stoppen met roken, gewicht verliezen of sporten als hun partner besloot om ook te stoppen met roken, gewicht te gaan verliezen of te gaan sporten.

  “Ongezonde levensstijlen zijn de belangrijkste oorzaak van dodelijke chronische ziekten wereldwijd,” vertelt onderzoeker Jane Wardle. “De belangrijkste levensstijlrisico’s zijn roken, overgewicht, fysieke inactiviteit, een slecht dieet en alcoholconsumptie. Slechte gewoonten inruilen voor goede gewoonten kan de kans op ziekten – waaronder kanker – verkleinen.” Onderzoeker Julie Sharp voegt toe: “Je levensstijl veranderen kan een groot verschil maken als het gaat om je gezondheid en de kans dat je kanker krijgt. En deze studie laat zien dat stellen een grotere kans hebben om erin te slagen hun levensstijl te veranderen, wanneer ze deze veranderingen samen doormaken.”

  Bronmateriaal

  "Couples more likely to get healthy together" - Cancerresearchuk.org
  De afbeelding bovenaan dit artikel is afkomstig van Pixabay.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd