Gezond mens herbergt zeker vijf typen virussen

virus

Gemiddeld dragen gezonde mensen vijf typen virussen bij zich. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek. Naast de vele bacteriën die in ons lijf wonen, huisvestten we klaarblijkelijk ook een breed scala aan virussen die ons niet direct ziek maken.

Het is al lang bekend dat in ons lichaam allerlei bacteriën wonen die ons niet ziek maken. Sommige van deze bacteriën zijn zelfs van belang voor een goede werking van ons lijf. “Veel mensen vroegen zich af of er ook een virale tegenhanger was,” vertelt onderzoeker Gregory Storch. En dankzij een nieuw onderzoek hebben we nu een antwoord op die vraag.

De virussen
De onderzoekers bestudeerden de neus, huid, mond, uitwerpselen en vagina van 102 gezonde mensen die tussen de achttien en veertig jaar oud waren. 92 procent van de proefpersonen bleek minstens één virus te bezitten. Sommige mensen huisvestten tien tot vijftien virussen. Gemiddeld bleken de proefpersonen vijf typen virussen te bezitten. “We waren heel verrast door het aantal virussen dat we ontdekten,” vertelt onderzoeker Kristine Wylie. “We bestudeerden slechts vijf plekken op het lichaam en hadden waarschijnlijk nog veel meer virussen ontdekt als we het hele lichaam bestudeerd hadden.” Storch voegt toe: “Nu weten we dat er sprake is van een normaal viraal flora.”

“We waren heel verrast door het aantal virussen dat we ontdekten”

Positief of negatief?
Het is nog niet helemaal duidelijk of de virussen een positieve of negatieve invloed hebben op de gezondheid. Wellicht zorgen ze ervoor dat het immuunsysteem op scherp blijft staan, zodat het direct kan reageren als er gevaar dreigt. Maar het kan ook zijn dat de rondhangende virussen de kans op ziekten vergroten.

Latent
De onderzoekers troffen in totaal zeven families virussen aan. In de mond werd in 98 procent van de gevallen het niet seksueel overdraagbare herpesvirus 6 of herpesvirus 7 aangetroffen. In zo’n 75 procent van de huidmonsters troffen de onderzoekers papillomavirussen aan. Ook de vagina werd gedomineerd door deze virussen. Adenovirussen – virussen die verkoudheid en longontsteking kunnen veroorzaken – kwamen ook op veel plekken op het lichaam voor. Het is mogelijk dat sommige virussen die de onderzoekers ontdekten zogenoemde latente (slapende) infecties waren die de mensen jaren geleden al opliepen. Maar veel virussen werden aangetroffen in lichaamssappen. Latente virussen verstoppen zich in cellen, niet in lichaamssappen.

Het onderzoek is heel belangrijk, zo benadrukt Storch. “Het is heel belangrijk om te weten welke virussen in een mens aanwezig zijn zonder dat ze een probleem veroorzaken en welke virussen verantwoordelijk zijn voor serieuze ziekten. Hoewel meer onderzoek wacht, hebben we nu een veel beter beeld van de samenleving van virussen die van nature in gezonde mensen voorkomt.”

Bronmateriaal

"Healthy humans make nice homes for viruses" - WUSTL.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd