Wie op middelbare leeftijd een zeer gezond hart heeft, kan wel eens tot veertien jaar langer zonder hart- of vaatziekten leven dan hun leeftijdsgenoten met twee of meer risicofactoren die de kans op hart- en vaatziekten vergroten.
Dat concluderen onderzoekers van de Northwestern University in het blad Journal of the American Medical Association. Ze baseren hun conclusie op gegevens van een grootschalig onderzoek: het Cardiovascular Lifetime Risk Pooling Project. Tijdens dit project werd gekeken hoe groot de kans was dat mensen een bepaalde hart- of vaatziekte kregen. Aan het onderzoek namen mensen van de meest uiteenlopende leeftijden deel: sommigen waren 45 jaar oud. Anderen werden tot aan hun 95e gevolgd.
Diabetes
Toen het project startte hadden de proefpersonen geen van alleen een hart- of vaatziekte. Aan het begin van de studie werd de bloeddruk gemeten, werd gekeken of mensen diabetes hadden en of ze rookten of een verontrustend cholesterolniveau hadden.
Resultaten
Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen van middelbare leeftijd een kans van 56 procent hadden om een hart- of vaatziekte te ontwikkelen. Voor mannen van dezelfde leeftijd was dat 60 procent. Mensen die op middelbare leeftijd een zeer gezond hart hadden, bleken het ontwikkelen van hart- en vaatziekten in vergelijking met hun leeftijdsgenoten met een minder gezond hart tot wel veertien jaar voor zich uit te kunnen schuiven.
Langer gezonder leven
“We ontdekten dat veel mensen hart- en vaatziekten ontwikkelen wanneer ze oud worden,” vertelt onderzoeker John T. Wilkins. “Maar mensen met optimale risicofactoren (dus: zo min mogelijk risicofactoren, red.) leefden veel langer zonder die ziektes. We moeten er dan ook alles aan doen om die optimale risicofactoren zo lang mogelijk te behouden, zodat we de kansen op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten verkleinen en de kans dat we langer en gezonder leven vergroten.”
Natuurlijk hebben we de gezondheid van ons hart niet helemaal in eigen hand. Maar door gezond te leven (gezond eten, voldoende bewegen) kunnen we de gezondheid wel bevorderen. Het onderzoek wijst erop dat we er niet alleen nu, maar ook later de vruchten van plukken wanneer we nu gezonder gaan leven.