Gezond eten is opvallend slecht voor het milieu

salade

Sla levert een drie keer grotere bijdrage aan de uitstoot van broeikasgassen dan bacon, zo stelt nieuw onderzoek.

“Veel gewone groentes blijken veel meer grondstoffen per calorie te vereisen dan je zou denken,” stelt onderzoeker Paul Fischbeck. “Aubergine, selderij en komkommer komen helemaal slecht uit de bus als je ze vergelijkt met varkensvlees of kip.”

Obesitas en milieu
Fischbeck en zijn collega’s bestudeerden de voedselvoorzieningsketen om te bepalen hoe de obesitas-epidemie in de VS invloed uitoefent op het milieu. Ze keken met name naar de grondstoffen (bijvoorbeeld energie en water) die nodig waren om voedsel te produceren, verwerken, transporteren, verkopen en op te slaan. Ook keken ze naar de uitstoot van broeikasgassen die bij elke stap in de voedselvoorzieningsketen komt kijken.

Minder calorieën
Uit het onderzoek blijkt dat het eten van minder calorieën een positief effect heeft op het milieu en het energie- en watergebruik en de uitstoot van broeikasgassen binnen de voedselvoorzieningsketen met ongeveer negen procent terugdringt. Tegelijkertijd zorgt het eten van gezonder voedsel – bijvoorbeeld fruit, groente en zeevruchten – ervoor dat het milieu flink belast wordt. Deze gezonde voedingsmiddelen vereisten een 38 procent grotere hoeveelheid energie, 10 procent meer water en leverden 6 procent meer uitstoot op.

“Er is sprake van een complexe relatie tussen dieet en het milieu,” stelt onderzoeker Michelle Tom. “Wat gezondheidstechnisch goed is voor ons, is niet altijd het beste voor het milieu. Ambtenaren moeten zich daarvan bewust zijn wanneer ze in de toekomst voedselrichtlijnen opstellen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd