Gezocht: een toffe naam voor de nieuwe ExoMars-rover

Geef jij de rover die mogelijk leven gaat vinden op Mars, een naam?

De ExoMars-missie moet in 2020 gelanceerd worden en bestaat uit een Marslander (gebouwd door de Russen) en een Marsrover (gebouwd door ESA). Met name de verwachtingen omtrent die Marsrover zijn hooggespannen. De rover zal namelijk onder het oppervlak van Mars op zoek gaan naar leven.

Naam
Op dit moment heeft de rover nog geen naam. Maar daar komt spoedig verandering in. De Britse astronaut Tim Peake heeft namens ESA namelijk bekend gemaakt dat het publiek de rover een naam mag gaan geven. “We willen creatieve en gedurfde voorstellen,” aldus Peake. “Ik bijt alvast het spits af met ‘Rover McRoverface’.” Kun jij dat beter? Je kunt hier jouw voorstel indienen.

Inspiratie
Om een beetje inspiratie op te doen, laten we je hieronder de rover in kwestie zien. En vooruit dan, ook nog wat achtergrondinformatie. De rover moet in 2020 gelanceerd worden en negen maanden later op Mars arriveren. Waar de rover precies gaat landen, is nog onduidelijk. Er zijn nog twee landingsplaatsen in de race: Oxia Planum en Mawrth Vallis. Op beide plekken zouden ooit – mogelijk langdurig – grote hoeveelheden water gestroomd hebben.

Afbeelding: ESA.

Eerdere missies naar Mars hebben aangetoond dat de omstandigheden op de planeet ooit vrij aantrekkelijk waren voor het ontstaan van leven. En de ExoMars-rover zal actief op zoek gaan naar sporen van leven. De rover gebruikt daarvoor een boor waarmee deze tot wel twee meter diep kan boren. Het is slim om in Mars op zoek te gaan naar leven, omdat de kans dat leven aan het oppervlak van Mars stand kan houden, gering is. De dunne atmosfeer van Mars biedt – in tegenstelling tot een dunne oppervlaktelaag – nauwelijks bescherming tegen voor leven gevaarlijke of zelfs fatale straling.

Over ExoMars
Het eerste deel van de ExoMars-missie ontvouwde zich reeds in 2016. Toen lanceerde ESA de Trace Gas Orbiter en Marslander Schiaparelli. De orbiter doet onderzoek naar de Martiaanse atmosfeer en doet dienst als communicatiesatelliet voor de ExoMars 2020-missie. Schiaparelli was een demonstratiemissie: ESA wilde hiermee de landingssystemen testen. Dat ging echter niet zoals gepland; Schiaparelli crashte op Mars. Die crash was schrikken, maar is voor ESA nooit een reden geweest om de ExoMars 2020-missie uit te stellen.

Bronmateriaal

"Astronaut Tim Peake launches competition to name ExoMars Rover" - UK Space Agency

Afbeelding bovenaan dit artikel: ESA

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd