Gezinsuitbreiding voor periodiek systeem: weer een nieuw element ontdekt

nieuw lid

Het lijkt erop dat het periodieke systeem weer een lid rijker is. Een internationaal team van wetenschappers kan bevestigen dat een element waarvan al jaren vermoed wordt dat het bestaat, echt is.

Het nieuwe element is superzwaar, zo is in het blad The Physical Review Letters te lezen. Het nieuwe element heeft het atoomnummer 115 gekregen.

Mag het ietsje zwaarder zijn?
Het zwaarste element dat in de natuur terug te vinden is, is uranium. Het element heeft 92 protonen in een atoom zitten. De laatste jaren tonen onderzoekers echter aan dat het mogelijk is om zwaardere elementen te creëren. Door deeltjes met elkaar te laten botsen, smelten atoomkernen samen tot één atoom met veel meer protonen. Een aantal jaren geleden experimenteerden Russische wetenschappers op die manier met deeltjes en creëerden ze een atoomkern met 115 protonen. Een internationaal team van wetenschappers heeft die experimenten nu herhaald en kan bevestigen dat een atoom met daarin 115 protonen bestaat.

Succesvol
“Dit was een heel succesvol experiment en bovendien één van de belangrijkste experimenten die we recentelijk hebben uitgevoerd,” stelt onderzoeker Dirk Rudolph. Wetenschappers zijn de wereld der superzware elementen namelijk nog volop aan het verkennen. En dit laatste experiment heeft ze niet alleen een nieuw element opgeleverd, maar ook inzicht gegeven in de structuur en eigenschappen van superzware atoomkernen.

Het nieuwe element zal de komende tijd verder bestudeerd worden. Als die experimenten blijven bevestigen dat het element bestaat, zal het een naam en plekje in het periodieke systeem krijgen.

Bronmateriaal

"Existence of new element confirmed" - Lund University
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door depiep (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd