Gezichtsoefeningen laten proefpersonen in 20 weken tijd 3 jaar jonger lijken

Kan die dure anti-rimpelcrème de deur uit?

Dat suggereert een nieuw onderzoek, verschenen in het blad JAMA Dermatology. “Nu is er enig bewijs dat gezichtsoefeningen het uiterlijk van het gezicht verbeteren en enkele zichtbare tekenen van veroudering beperken,” concludeert onderzoeker Murad Alam. “De oefeningen vergroten en versterken de gezichtsspieren, waardoor het gezicht steviger wordt (en de vorm van een jonger gezicht krijgt).”

Gezichtsoefening
Alam en collega’s trekken die conclusie op basis van een onderzoek onder 27 vrouwen die tussen de 40 en 65 jaar oud waren. De vrouwen ondergingen een trainingssessie die 90 minuten duurde en waarbij ze verschillende gezichtsoefeningen werd aangeleerd. Vervolgens kregen ze de opdracht om die oefeningen gedurende acht weken elke dag, dertig minuten lang te doen. En daarna moesten ze de oefeningen gedurende twaalf weken om de dag, dertig minuten lang doen.

Foto’s
Voorafgaand aan het onderzoek, na acht en na twintig weken waren foto’s van het gezicht van de vrouwen gemaakt. Die foto’s werden voorgelegd aan twee dermatologen die verschillende aspecten van het gezicht beoordeelden aan de hand van de Merz-Carruthers Facial Aging Photoscales en tevens de leeftijd van de vrouwen moesten schatten. De dermatologen gaven aan dat de boven- en onderkaak naarmate de tijd vorderde, voller werd. Daarnaast schatten de dermatologen de vrouwen steeds jonger. Eerst was de gemiddelde geschatte leeftijd van de vrouwen 50,8 jaar. Na acht weken was het 49,6 jaar en na twintig weken 48,1 jaar. “Dat betekent dat ze over een periode van twintig weken bijna drie jaar jonger leken,” benadrukt Alam. De vrouwen waren zelf ook heel tevreden over het resultaat.

Goedkoop
Het onderzoek suggereert dat gezichtsoefeningen echt werken. Vervolgonderzoek onder een grotere groep proefpersonen is echter hard nodig, zo benadrukt Alam. Maar als de resultaten ook tijdens een grootschaliger onderzoek overeind blijven, zou dat een doorbraak zijn. Individuen hebben dan immers “een goedkope, niet-giftige manier om er jonger uit te zien of de resultaten van andere cosmetische of anti-verouderingsbehandelingen die ze ondergaan, te vergroten.”

Maar hoe kunnen gezichtsoefeningen er precies voor zorgen dat je er jonger uitziet? Het heeft alles te maken met de opbouw van het gezicht. Wanneer je ouder wordt, wordt jouw huid minder elastisch. Daarnaast worden de vetkussentjes tussen de spieren en huid dunner. Die vetkussentjes – die als een legpuzzel in elkaar passen – geven je gezicht vorm. Als de huid slapper wordt, gaan die vetkussentjes -die dus ook dunner worden – wat glijden, waardoor het gezicht gaat ‘hangen’. “Maar als de spieren eronder groter worden, heeft de huid meer vulling en die stevigere spieren zorgen ervoor dat het gezicht voller lijkt,” legt onderzoeker Emily Poon uit. “Spiergroei vergroot het volume van het gezicht en gaat de effecten van de met veroudering samenhangende uitdunning van vet en verslapping van de huid tegen.”

Bronmateriaal

"Facial exercises help middle-aged women appear more youthful" - Northwestern University

Afbeelding bovenaan dit artikel: geralt / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd