Gewicht verliezen? Goed slapen helpt!

Mensen die goed slapen en hun stress de baas zijn, verliezen gemakkelijker gewicht dan mensen die te weinig of teveel slapen en heel gestresst zijn. Dat blijkt uit onderzoek.

De wetenschappers bestudeerden 472 mensen gedurende zes maanden. Alle proefpersonen hadden obesitas en wilden afvallen. Dus werden ze op een dieet gezet: ze moesten per dag 500 calorieën minder gaan eten. Ook moesten ze regelmatig sporten en groepssessies bijwonen.

De onderzoekers verzamelden diverse gegevens van de proefpersonen. Zo werd ook het slaappatroon bestudeerd. En dit bleek goed te kunnen voorspellen hoe succesvol de proefpersonen in hun verlangen om af te vallen waren. De mensen die precies genoeg slaap kregen, vielen meer af dan de mensen die teveel of te weinig sliepen. Minder stress bleek het afvallen ook goed te doen.

Deze resultaten wijzen erop dat een evaluatie van slaappatronen en het niveau van stress voorafgaand aan een eventuele therapie nuttig is. Zo kan gekeken worden welke mensen het meeste baat hebben bij extra hulpverlening, zo stellen de onderzoekers in het blad International Journal of Obesity.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd