Gewelddadige videospelletjes zo slecht nog niet als u samen speelt

Nieuw onderzoek wijst erop dat het negatieve effect dat gewelddadige videospelletjes op mensen kunnen hebben, grotendeels wegvalt wanneer spelers besluiten om tijdens het spel met andere mensen samen te werken.

Dat schrijven de onderzoekers in de bladen Communication Research en Cyberpsychology, Behavior and Social Networking. Ze baseren hun conclusie op experimenten.

Experiment
Ze verzamelden 119 studenten. Alle studenten vulden een vragenlijst in, zodat achterhaald kon worden hoeveel ervaring ze met gewelddadige spellen hadden en hoe agressief ze waren. Elke student ging vervolgens met een andere student het spel Halo II spelen. Soms werkten studenten daarbij samen: ze kregen de opdracht om met hun partner zo ver mogelijk te komen. Soms speelden ze direct tegen elkaar in de multiplayer-mode. Hun missie? De tegenstander vaker doden dan ze zelf werden gedood. Soms gingen de proefpersonen ook indirect de competitie met elkaar aan. Ze speelden in de single-player-mode en kregen de opdracht om verder in het spel te komen en zo hun tegenstander te verslaan.

Echt spel
Nadat de proefpersonen het spel gespeeld hadden, namen ze deel aan een tweede spel. Dit spel was niet virtueel, maar ‘echt’. Ze kregen muntjes die ze met anderen konden delen of voor zichzelf konden houden. De onderzoekers keken of de proefpersonen wilden samenwerken, oftewel: of ze zelf hun muntjes deelden wanneer hun partners dat ook deden.

WIST U DAT…

…videospelletjes het brein kunnen veranderen?

Resultaten
De proefpersonen die daarvoor met iemand hadden samengewerkt om het videospel te winnen, bleken sterker geneigd dan de mensen die tegen hun partner hadden gespeeld, om samen te werken. Ook vertoonden de proefpersonen die daarvoor hadden samengewerkt soms minder signalen van agressief gedrag. Volgens de onderzoekers biedt hun studie een genuanceerder beeld. Het is te kort door de bocht om te stellen dat gewelddadige spelletjes agressief maken. “De meeste studies die een verband vonden tussen gewelddadige spelletjes en agressie werden uitgevoerd met mensen die alleen speelden,” vertelt onderzoeker David Ewoldsen. “Het sociale aspect van de videospelletjes van vandaag de dag kan dingen een beetje veranderen.” “Je bent nog steeds agressief en je doodt nog steeds mensen in het spel, maar wanneer je samenwerkt dan overtreft dat de negatieve effecten die extreme agressie heeft,” voegt onderzoeker John Velez toe.

Een tweede studie laat de kracht van samen spelen nog beter zien. De onderzoekers lieten studenten van Ohio State naar het lab komen voor een experiment. De studenten kregen een partner toegewezen waarvan ze dachten dat het een andere student was. In werkelijkheid was het echter een onderzoeker met een t-shirt van Ohio State of een t-shirt van de universiteit van Michigan (een ‘rivaal’ van Ohio State). Vervolgens speelden de studenten het spel Unreal Tournament III. Soms werkten ze samen, soms speelden ze tegen elkaar. Uit het onderzoek blijkt dat samenwerken tijdens het spelen van een gewelddadig spel ervoor zorgde dat zelfs de verschillen tussen twee rivalen wegvallen. “Ohio State-studenten werkten prima samen met fans van Michigan.” De proefpersonen die samenwerkten, vertoonden minder agressie dan proefpersonen die tegen elkaar speelden. “Als je met een rivaal samenspeelt en die rivaal werkt met jou samen, dan gaat dat tegen je verwachtingen in,” legt Ewoldsen uit. “Je bent verrast doordat ze samenwerken en dat maakt je nog sterker geneigd om samen te werken.” Uiteindelijk bleken zelfs de mensen die tijdens de videospelletjes met elkaar de strijd aangingen in het spel erna met elkaar samen te werken. “Het punt is dat de manier waarop je in de echte wereld handelt snel alles wat zich in videospelletjes afspeelt, overtreft. Videospelletjes bepalen niet wie we zijn.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd