Gewelddadig spel verandert het brein

Hersenen van mannen die een weekje gewelddadige spellen hebben gespeeld, functioneren al iets anders dan normaal.

De onderzoekers verzamelden 28 gezonde mannen en scanden de hersenen. De proefpersonen hadden voor het onderzoek al wel eens gegamed, maar speelden weinig gewelddadige games. De onderzoekers deelden de mannen in twee groepen in. De ene groep speelde tien uur lang (over een week verspreid) gewelddadige spellen. In de week daarna speelden ze geen games. De andere groep speelde twee weken lang geen games.

Na die twee weken vond nog een scan plaats. Deze scan werd vergeleken met de scan die voor het onderzoek was gemaakt. De resultaten zijn opvallend. De mannen die gewelddadige spellen hadden gespeeld, vertoonden minder activiteit in delen van de hersenen die belangrijk zijn voor het controleren van emoties en agressief gedrag.

“Deze resultaten wijzen erop dat gewelddadige videospelletjes ook op lange termijn een effect op het functioneren van het brein hebben,” stelt onderzoeker Yang Wang. Het is niet ondenkbaar dat die veranderingen in het brein op langere termijn ook tot veranderingen in gedrag leiden.

De scans. Onder de gamers. Afbeelding: Indiana University School of Medicine.

Bronmateriaal

"Violent Video Games Alter Brain Function in Young Men" - Medicine.iu.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Reinis Traidas (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd