Men zegt dat verliefdheid na verloop van tijd overgaat, maar wetenschappelijk onderzoek laat iets heel anders zien.
Amerikaanse wetenschappers onderzochten mensen die nog maar net een relatie hadden en dus helemaal verliefd waren. De proefpersonen kregen een foto van hun geliefde te zien, terwijl de wetenschappers het brein van de mensen bestudeerden. De onderzoekers ontdekten dat het deel van het brein dat dopamine verwerkt actief werd zodra de verliefde mensen de foto van hun geliefde zagen. Dopamine is het stofje dat vrijkomt als we alcohol drinken of iets lekkers eten. Het geeft ons een goed gevoel. Wanneer de proefpersonen een foto zagen van iemand die op de geliefde leek of van een vriend, was er geen sprake van een verhoogde activiteit.
WIST U DAT…
Getrouwd
Vervolgens haalden de wetenschappers er zeventien mensen bij die al jaren getrouwd waren. Alle proefpersonen gaven zelf aan nog net zo verliefd te zijn als toen ze hun geliefde net ontmoet hadden. Weer werd gekeken hoe het brein reageerde op foto’s van de geliefde.
Activiteit
Ook bij deze mensen werd het deel van het brein dat verantwoordelijk is voor de verwerking van dopamine actief. De getrouwde proefpersonen die zelf vonden dat ze nog steeds heel erg verliefd waren, vertoonden meer activiteit dan de mensen die die gevoelens iets minder intens beleefden.
Obsessie
Er waren wel verschillen tussen de getrouwde mensen en de jonge geliefden. Zo was bij de laatstgenoemden het deel van het brein dat betrokken is bij obsessies en spanning actief. Bij de getrouwden was het deel van het brein dat betrokken is bij gevoelens van verbondenheid weer actief.
Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad Social Cognitive and Affective Neuroscience.