Gevoel van macht beïnvloedt of u op grote beloning kunt wachten

  spaargeld

  Regeren is vooruitzien, zo zeggen ze. Een nieuw onderzoek laat zien dat het spreekwoord niet vergezocht is. Als mensen zich machtiger voelen, zijn ze sneller bereid om een kleine beloning die ze nu kunnen krijgen, te laten liggen en te wachten op de grote beloning die ze dan later krijgen.

  Onderzoekers van de University of Southern California Marshall School of Business verzamelden een aantal proefpersonen en lieten ze een groepsactiviteit doen. Kort voor deze activiteit startte, wezen de onderzoekers de proefpersonen een rol toe: die van manager of die van teamlid. Na afloop moesten de proefpersonen een aantal keuzes maken. Zo konden ze kiezen of ze nu 120 dollar wilden ontvangen of een jaar later een groter bedrag (bijvoorbeeld 137 of 189 of 240 dollar) wilden ontvangen.

  Resultaten
  De mensen die tijdens de groepsactiviteit teamlid waren geweest, wilden alleen maar wachten op de hogere beloning als deze gemiddeld 88 euro hoger uitviel. De mensen die de rol van manager toegewezen hadden gekregen, wilden al op de hogere beloning wachten als deze 52 dollar hoger was. Blijkbaar had het gevoel van macht invloed op de keuzes die de proefpersonen maakten. Maar waarom? De onderzoekers stellen dat machtige mensen waarschijnlijk sterker geneigd zijn om te wachten op een hogere beloning, omdat ze zich meer verbonden voelen met hun toekomstige zelf: ze zijn minder onzeker over hun toekomst en sterker geneigd om het grotere plaatje te zien.

  WIST U DAT…

  Spaargeld
  Voor een ander experiment gingen de onderzoekers de straat op en vroegen tientallen mensen hoe machtig ze zich op hun werk voelden en hoeveel spaargeld ze hadden. Nadat de onderzoekers rekening hadden gehouden met factoren zoals het totale inkomen en de sociaal-economische status bleek er nog een verband te zijn tussen het machtsgevoel van mensen en hun spaargeld. Mensen die zich machtiger voelden en zich meer verbonden wisten met hun toekomstige zelf hadden meer spaargeld op hun rekening staan.

  De onderzoekers wijzen er ook op dat mensen die zich meer verbonden weten met hun toekomstige zelf overmoedige beslissingen kunnen maken. En dat zijn dingen waar machtige mensen zichzelf van bewust zouden moeten zijn. “Het is belangrijk om je bewust te zijn van alle effecten die macht kan hebben,” zo schrijven de onderzoekers in het blad Psychological Science. “Anders kunnen machtige mensen wel eens zeer riskante – hoewel goedbedoelde – beslissingen in het belang van hun toekomstige zelf nemen.”

  Bronmateriaal

  "Powerful People Are Looking Out For Their Future Selves" - Psychologicalscience.org
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door 401(K) 2012 (cc via Flickr.com).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd