Gevel van Gesù Nuovo geeft muziek

Gesù Nuovo is één van de mooiste kerken van de Italiaanse stad Napels. Vooral de met stenen beklede gevel valt op. Op de stenen zijn symbolen zichtbaar. Lange tijd wisten onderzoekers niet waar deze symbolen voor stonden. Dit mysterie is nu opgelost. De symbolen zijn namelijk Aramische letters en corresponderen allemaal met een muzieknoot.

De symbolen vormen van rechts naar links en van beneden naar boven een 45 minuten durend concert voor snaarinstrumenten. “Het is een partituur uit de Renaissance”, vertelt kunsthistoricus Vincenzo De Pasquale aan de Napelese krant Il Mattino.

Gesù Nuovo is gebouwd in 1470 door Roberto Sanseverino, prins van Salerno. De kerk grenst aan het prachtige plein Piazza del Gesù Nuovo.

Hoewel de kerk meerdere malen door rampen als aardbevingen, instortingen en branden werd geteisterd, bleef de gevel intact. Volgens De Pasquale is Gesù Nuovo niet de enige kerk met een muzikale gevel. “Een ander paleis van de Sanseverino-familie heeft stenen met ingegraveerde muzieknoten”, beweert De Pasquale.

Wilt u luisteren naar de muzikale gevel? Hieronder een fragment!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd