Gevangenen denken dat ze een beter moraal hebben dan niet-gevangenen

shawshank-redemption

In de film The Shawshank Redemption beweert gevangene Andy dat hij onschuldig is. Red, gespeeld door Morgan Freeman, knikt en zegt vervolgens: “we zijn hier allemaal onschuldig.” Een opvallend citaat, maar niet wanneer het naast recent wetenschappelijk onderzoek wordt gelegd. Wetenschappers beweren dat gevangenen denken dat ze een beter moraal hebben dan mensen buiten de poort.

Het Lucifer-effect

Denkt u dat u nooit kan worden beïnvloed door mensen of slechte invloeden? Zou u of iemand die u kent ooit andere mensen kunnen martelen? U zegt vast volmondig nee! Volgens dr. Philip Zimbardo, professor aan de Stanford University, is iedereen ertoe in staat.

Een team van Engelse en Amerikaanse wetenschappers interviewde 79 gevangenen uit een gevangenis in het zuiden van Engeland. Het paper is gepubliceerd in het British Journal of Social Psychology.

Gevangenen denken dat ze socialer zijn dan niet-gevangenen. Ze zijn van mening dat zij meer sociale eigenschappen hebben, zoals zelfbeheersing, gulheid, moraal en zachtaardigheid. Ook vinden gevangenen dat zij zichzelf net zo goed aan wetten en regels houden als ‘normale’ burgers.

Vrijwel ieder mens denkt dat hij of zij beter is dan leeftijdsgenoten. Dit is algemeen bekend. Nu blijkt dat dit ook geldt voor gevangenen. “Dit zijn nog voorlopige bevindingen, maar de resultaten laten al wel zien hoe een gevangene denkt”, zegt Dr Rosie Meek van de Royal Holloway universiteit. “De resultaten kunnen gebruikt worden om bepaalde rehabilitatietherapieën te verbeteren.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd