Gevaarlijk MERS-virus duikt ook in Nederland op

mers

Onderzoekers van het RIVM en het Erasmus MC hebben vastgesteld dat een Nederlander die onlangs een bezoek bracht aan Saoedi-Arabië besmet is geraakt met het MERS-virus. Daarmee is het virus nu voor het eerst ook in ons land opgedoken.

De patiënt – die momenteel stabiel is – raakte in Saoedi-Arabië besmet. Hij wordt in strikte isolatie in het Medisch Centrum Haaglanden verpleegd. Mensen die contact hebben gehad met de man worden in kaart gebracht en nauwlettend in de gaten gehouden.

Luchtwegen

Het MERS-virus veroorzaakt ernstige luchtwegklachten en vormt met name een gevaar voor mensen die reeds met andere gezondheidsklachten kampen. Symptomen zijn: koorts, hoesten, ademhalingsproblemen en soms diarree. Mensen kunnen het virus in principe op elkaar overdragen, maar alleen als ze nauw contact met elkaar hebben. Er is geen vaccin of specifieke behandeling voor het virus. Artsen zullen mensen met het virus een behandeling geven die erop gericht is om de lichaamsfuncties te ondersteunen.

Saoedi-Arabië
Het MERS-virus dook in september 2012 voor het eerst op in Saoedi-Arabië. Inmiddels zijn zeker 500 mensen in het Midden-Oosten met het virus besmet geraakt en is het virus tientallen mensen fataal geworden. Met name de laatste maanden neemt het aantal meldingen van mensen in het Midden-Oosten die met het virus besmet zijn geraakt, toe.

Andere landen
Hoewel het virus met name in het Midden-Oosten toeslaat, zijn ook mensen uit Frankrijk, Italië, Griekenland, Maleisië, Duitsland en de Verenigde Staten met het virus besmet geraakt. Het ging elke keer om mensen die kort daarvoor een bezoek aan het Midden-Oosten brachten. Volgens het RIVM is het zeker niet verrassend dat ook een Nederlander de ziekte nu heeft opgelopen.

Wetenschappers doen ondertussen volop onderzoek naar het virus. Recent konden zij zo de bron van het virus achterhalen: dromedarissen. Het virus springt waarschijnlijk direct van een dromedaris op de mens over. Hoe dat precies gaat, is nog onduidelijk.

Bronmateriaal

"Eerste MERS-patient in Nederland" - RIVM.nl
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door National Institutes of Health.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd