Geurreceptoren ontdekt in de longen

long

Wetenschappers hebben ontdekt dat er ook in de longen geurreceptoren te vinden zijn. De receptoren beschermen onze longen tegen gevaarlijke stoffen, maar zijn mogelijk tegelijkertijd de oorzaak van astma en COPD.

Blijkbaar zijn dus in de neus en in de longen geurreceptoren te vinden. Maar er zijn wel de nodige verschillen tussen deze geurreceptoren. Stel: iemand steekt een sigaret op. Zodra de geurreceptoren in de neus deze geur waarnemen, sturen ze een seintje naar het brein. De geurreceptoren in de longen doen dat niet. Zij geven een seintje aan de neuro-endocriene cellen en ‘vertellen’ deze dat ze de hormonen die ervoor zorgen dat de luchtwegen samentrekken, loslaten.

Logisch
Dat ook de longen over geurreceptoren beschikken, lijkt misschien een beetje vreemd. Maar dat is het eigenlijk niet, zo legt onderzoeker Yehuda Ben-Shakar uit. “Onze longen en ons darmstelsel hebben ook te maken met de omgeving daarbuiten. Dus ook al zitten ze in ons: ze maken deel uit van onze externe laag. Dus ook zij krijgen constant te maken met aanvallen van buitenaf en het is logisch dat we een mechanisme ontwikkeld hebben om onszelf te beschermen.”

WIST U DAT…

…wetenschappers recent een stofje ontdekt hebben dat astma-aanvallen kan voorkomen?

Bewakers
En dat is precies wat de ontdekte geurreceptoren doen. Ze doen dienst als bewakers die giftige en irriterende stoffen buiten de deur moeten houden. “Ze zijn waarschijnlijk ontworpen om een snelle, fysiologische reactie te veroorzaken wanneer je iets inademt wat slecht voor je is.”

Het is dus maar goed dat we deze geurreceptoren hebben? Zeker. Maar de onderzoekers vermoeden tegelijkertijd dat deze cellen bij sommige mensen voor een hoop narigheid zorgen. Mogelijk zijn ze in deze gevallen hypersensitief en veroorzaken ze ziektes als astma en COPD. “Wanneer mensen met luchtwegaandoeningen pathologische reacties op geuren ervaren, zijn deze vaak heel snel en heftig. Patiënten klappen dicht en kunnen niet meer ademhalen en deze cellen kunnen verklaren hoe dat komt.” Wellicht is het mogelijk om de geurreceptoren aan te pakken en zo te voorkomen dat deze te snel alarm slaan en bijvoorbeeld een astma-aanval veroorzaken.

Bronmateriaal

"Odor receptors discovered in lungs" - WUSTL.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Rastrojo (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd