Geurige etiketten op producten kunnen ons mogelijk helpen gezondere voedselkeuzes te maken

Nieuw onderzoek onthult hoe invloedrijk onze reukzin eigenlijk is.

Ongezonde eetgewoonten en verkeerde voedselkeuzes kunnen leiden tot overgewicht en diverse gezondheidsproblemen. Etiketten met productinformatie zijn bedoeld om consumenten te informeren over de gezondheid van een product, maar kunnen onbedoeld ook negatieve smaakverwachtingen oproepen of als een extra obstakel worden ervaren tijdens het winkelen. In een nieuw onderzoek bestudeerden wetenschappers of het toevoegen van geur aan voedingslabels de manier waarop mensen voedsel beoordelen, beïnvloedt – en mogelijk zelfs gezondere keuzes kan stimuleren.

Geur
Het klinkt misschien vreemd dat geur een effectief middel zou kunnen zijn om mensen te helpen gezondere voedselkeuzes te maken. Toch is dit volgens onderzoeker Jessica Freiherr goed te verklaren. “Onze reukzin is uniek omdat geur direct verbonden is met emoties, herinneringen en beslissingen”, legt ze in een interview met Scientias.nl uit. “Geuren kunnen – zelfs zonder dat we het doorhebben – ons gedrag beïnvloeden en onze keuzes sturen. Dit is vooral relevant bij voedselkeuzes, omdat geur een belangrijke rol speelt in hoe en wat we eten.”

Studie
In de studie gebruikten de onderzoekers fMRI-scans om de hersenactiviteit van ruim 60 deelnemers te meten terwijl ze voedingslabels van drankjes bekeken. “In de helft van de gevallen kregen ze de labels te zien samen met de bijbehorende geur (mango of chocolade), terwijl de andere helft van de labels zonder geur werd gepresenteerd”, vertelt Freiherr. “Na de scans gaven de deelnemers hun mening over de verschillende producten, waarbij ze deze beoordeelden op aangenaamheid, koopintentie en verwachte gezondheidsvoordelen.”

Positiever
Opvallend genoeg blijkt dat drankjes met een bijpassende geur beter in de smaak vielen. “Onze resultaten laten zien dat voedingslabels die gepaard gingen met de juiste geur, positiever werden beoordeeld en bovendien meer hersengebieden activeerden die te maken hebben met besluitvorming en verwerking”, vertelt onderzoeker Doris Schicker in gesprek met Scientias.nl. “Deze verbetering in de verwerking van labels komt doordat de geur de labels onbewust positief beïnvloedt, simpelweg door de aanwezigheid ervan. Daarnaast kunnen geuren ervoor zorgen dat we producten positiever beoordelen door teleurstelling bij het eten te voorkomen.”

Gezondere keuzes
Kortom, geuren lijken dus de manier waarop we labels waarnemen te verbeteren. Daarom hebben ze, volgens de onderzoekers, zelfs de potentie om gezondere voedselkeuzes te stimuleren. “Producten werden bijvoorbeeld als gezonder gezien wanneer de geur erbij zat, ook al gaf de geur op zichzelf geen gezondheidsinformatie”, legt Schicker uit. “Dit toont aan hoe sterk geuren de manier kunnen beïnvloeden waarop consumenten producten waarnemen. Geuren worden momenteel al in supermarkten ingezet om de verkoop te bevorderen, bijvoorbeeld door consumenten onbewust te beïnvloeden. Onze resultaten laten zien dat geuren ook de aantrekkelijkheid van producten met gezondheids- of voedingsclaims kunnen verhogen, waardoor gezondere keuzes aantrekkelijker worden voor consumenten.”

Geen toegevoegde suikers
Geurige labels zouden dus een goede aanvulling kunnen zijn op de soms wat ingewikkelde productinformatie op de etiketten. “In eerste instantie lijken voedingslabels een effectieve manier om ongezond eten en de gezondheidsproblemen die ermee gepaard gaan, te bestrijden”, stelt Freiherr. “Maar bepaalde gezondheidsclaims, zoals ‘geen toegevoegde suikers’, kunnen ook negatieve smaakverwachtingen oproepen, wat juist weer een averechts effect kan hebben. Ons onderzoek toont aan dat het toevoegen van bijpassende geuren aan deze labels de perceptie kan verbeteren en de manier waarop de hersenen de informatie verwerken kan veranderen, wat mogelijk een positief effect heeft op de keuze van gezondere producten.”

Dit onderzoek benadrukt hoe effectief het kan zijn om verschillende zintuigen te combineren in marketing en consumentenpsychologie. In toekomstig onderzoek zijn Freiherr en Schicker van plan om meer producten en verschillende labeltypes te testen. Ook willen ze onderzoeken of geuren de negatieve verwachtingen van ‘gezonde’ producten kunnen doorbreken. “Onze studie legt de basis voor effectievere strategieën om gezonde eetgewoonten te stimuleren”, besluit Schicker.

Bronmateriaal

"A new strategy to promote healthy food choices" - Society for Neuroscience (via EurekAlert)
Interview met Jessica Freiherr en Doris Schicker
Afbeelding bovenaan dit artikel: alexskopje van Getty Images (via Canva Pro)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd