Geur van maki verraadt of ze een jongen of meisje verwacht

maki1

Is het een jongen of een meisje? Ringstaartmaki’s hebben geen bakerpraatjes of echo’s nodig om dat te achterhalen. Vrouwtjes die zwanger zijn van een jongen ruiken namelijk heel anders dan vrouwtjes die een meisje verwachten.

Draag je de baby laag? Dan krijg je een jongen. Heb je trek in zoetigheid? Dan wordt het een meisje. Zijn je handen tijdens de zwangerschap zacht? Het is een meisje! Ben je tijdens je zwangerschap vaak verkouden? Dan moet het wel een jongen zijn! Bakerpraatjes genoeg als het om het geslacht van een ongeboren baby gaat. Veel mensen kunnen immers niet wachten tot ze weten of ze een zoon of dochter krijgen. Wie niet op bakerpraatjes af wil gaan (heel verstandig!), zal moeten wachten tot de zwangerschap ver genoeg gevorderd is en op een echo te zien is of er sprake is van twee schaamlipjes of een piemeltje. Dan is het bij ringstaartmaki’s toch een stuk gemakkelijker. Daar kun je door aan de aanstaande moeder te ruiken achterhalen of ze een jongen of een meisje verwacht.

Primeur
Dat hebben onderzoekers van Duke University ontdekt. En dat is een primeur: de ringstaartmaki is de eerste dierensoort waarvan we weten dat je aan de geur van aanstaande moeders kunt achterhalen of ze een zoon of een dochter krijgen.

Het onderzoek
De onderzoekers bestudeerden twaalf vrouwelijke ringstaartmaki’s en richtten zich daarbij met name op de geur die de primaten nabij hun geslachtsorganen uitscheidden. De maki’s werden voor en tijdens hun zwangerschap bestudeerd. Uit het onderzoek blijkt dat zwangere ringstaartmaki’s een eenvoudigere geur hebben dan niet-zwangere ringstaartmaki’s. Heel concreet betekent het dat de geur van zwangere ringstaartmaki’s uit minder componenten bestaat. En als de zwangere ringstaartmaki een zoon verwacht is de geur nóg eenvoudiger dan wanneer ze een dochter verwacht.

“Zwangere ringstaartmaki’s hebben een eenvoudigere geur dan niet-zwangere ringstaartmaki’s en als ze een zoon verwachten is die geur nóg eenvoudiger”

Hormonen
De onderzoekers ontdekten dat er een verband was tussen de complexiteit van de geur die de ringstaartmaki’s afgaven en de concentratie hormonen in het bloed. Onderzoeker Christine Drea legt uit dat een zwangerschap ervoor zorgt dat vrouwelijke ringstaartmaki’s grote hormoonveranderingen doormaken en dat een zoon de hormonen van zijn moeder anders beïnvloedt dan een dochter. “Het verschil in hormoonprofielen tussen zwangere ringstaartmaki’s die een zoon verwachten en zwangere ringstaartmaki’s die een dochter verwachten, is dramatisch.”

Onduidelijk blijft echter waarom de geur van maki’s die een zoon verwachten veel simpeler is dan de geur van maki’s die een dochter verwachten. “Het kan zijn dat het produceren van deze geuren een beroep doet op grondstoffen die tijdens de zwangerschap elders nodig zijn,” stelt Drea. “Zeker als het een vrouwtje meer energie kost om een zoon te krijgen.”

Bronmateriaal

"Boy or Girl? Lemur Scents Have the Answer" - Duke.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Francis C. Franklin (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd