‘Geur van diabetesmedicijn maakt ziek’

Het veelgebruikte medicijn tegen diabetes metformine stinkt. Dat is volgens doktoren de reden dat veel patiënten met de medicatie stoppen. Metformine stinkt naar vis of vieze sokken, zo concluderen betrokkenen. En dat geeft het medicijn een vervelende bijwerking: misselijkheid. Onderzoekers stellen voor om de pillen te coaten.

“Wij vragen ons af waarom deze reactie op metformine niet eerder is gerapporteerd,” merkt onderzoeker Allen Pelletier op. “Patiënten geven wel aan dat de metformine hen misselijk maakt, maar zien dat niet als een reactie op de geur van de medicatie.”

Volgens de onderzoekers mogen artsen dan wel aannemen dat diarree, misselijkheid, braken, winderigheid en maagpijn bijwerkingen zijn, maar is het tegendeel waar. De patiënten voelen zich enkel ziek door de geur. “Alhoewel een reactie op de geur van metformine niet in de medische literatuur voorkomt, zijn op internet honderden berichten over de eigenaardige geur van het medicijn te vinden.”

De artsen hebben bedacht dat een coating moet helpen. Dit dunne laagje zorg ervoor dat de geur zowel buiten als binnen de maag niet vrijkomt. De onderzoekers hopen dat de coating ervoor zorgt dat diabetespatiënten hun medicatie blijven innemen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd