Getal pi opnieuw aangescherpt: er zijn nu meer dan 62 biljoen decimalen bekend

De meesten van ons zullen zo uit het blote hoofd niet veel verder komen dan 3,14. Maar een Duitse supercomputer ging een stap verder.

Bij wiskunde kun je er niet omheen: pi. Het getal dat de verhouding tussen de omtrek en de diameter van een cirkel beschrijft. Vaak wordt pi kortweg aangeduid als 3,14. Maar in werkelijkheid gaat het aantal cijfers achter de komma oneindig door.

Nieuw wereldrecord
En de laatste jaren hebben onderzoekers er dan ook een sport van gemaakt om pi zo nauwkeurig mogelijk te formuleren. De laatste poging stamt alweer uit januari 2020; toen slaagde de Amerikaanse Timothy Mullican erin om pi tot 50 biljoen cijfers achter de komma te berekenen. Een wereldrecord! Maar dat is nu gesneuveld. Duitse onderzoekers zijn er namelijk in geslaagd om pi tot iets meer dan 62 biljoen cijfers achter de komma te formuleren.

108 dagen
Onderzoekers van Fachhochschule Graubünden hadden 108 dagen en 9 uur nodig om pi tot op de 62.831.853.071.750e decimaal te berekenen. Daarmee waren ze aanzienlijk sneller dan Mullican die er acht maanden over deed om zijn 50 biljoen decimalen op een rij te krijgen.

Doel
Hoewel het natuurlijk leuk is om een wereldrecord op je naam te hebben, was dat niet het ultieme doel van de Duitse onderzoekers. Hun berekeningen waren eigenlijk bedoeld om meer inzicht te krijgen in het functioneren, de mogelijkheden en beperkingen van hun supercomputer. “Tijdens het voorbereiden en uitvoeren van de berekeningen hebben we veel kennis vergaard en onze processen kunnen optimaliseren,” aldus onderzoeker Heiko Rölke. En die kennis komt van pas als de supercomputer in de toekomst voor andere doeleinden – zoals data-analyse en simulaties – wordt ingezet.

Records volgen elkaar snel op
Het wereldrecord – dat nog door het Guinness Book of World Records geverifieerd moet worden – is natuurlijk wel een leuke bonus. Of het lang stand zal houden, is natuurlijk de vraag, want de records volgen elkaar de laatste jaren vrij snel op. In 2016 waren ons ‘slechts’ 22 biljoen decimalen bekend. In 2019 werden er 31,4 biljoen decimalen genoteerd. En in 2020 kwamen er daar dus nog zo’n 19 biljoen bij. En nu zijn er dus nog eens 12 biljoen aan toegevoegd.

In afwachting van hun erkenning door het Guinness Book of World Records hebben de Duitse onderzoekers de meer dan 62 biljoen decimalen achter de komma nog niet allemaal vrijgegeven. Wel hebben ze voor de nieuwsgierigen alvast verklapt wat de laatste tien cijfers zijn: 7817924264.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd