Gestreste moeder verergert astma kind

Moeders die regelmatig gestrest, boos of geïrriteerd zijn en hun emoties opkroppen, kunnen daarmee de astma van hun kroost verergeren. Vooral wanneer de kinderen nog jong zijn. Dat blijkt uit onderzoek van de Kyushu Universiteit in Japan. De studie en resultaten verschenen onlangs in het blad BioPsychoSocial Medicine.

De onderzoekers volgden 223 moeders een jaar lang. Ze letten met name op de mate van stress die de moeders ondervonden en uitten en hoe dat de astma van hun kinderen (variërend in leeftijd van twee tot twaalf jaar) beïnvloedde. De moeders moesten tevens allemaal een enquête invullen over onder meer hun neiging om dominant en overbezorgd te zijn. Ook kregen de moeders vragen over de manier waarop zij met stress omgingen.

De enquête en observaties samen leiden tot duidelijke conclusies die per leeftijdsgroep verschillen. Moeders die zich vanuit hun overbezorgdheid heel erg met hun kinderen bemoeiden, maakten zo de astma van kinderen die ouder waren dan zeven jaar erger. Voor de kinderen onder de zeven jaar was een geïrriteerde en boze moeder die emoties opkropte funest.

“De stress van de moeder kan verbaal of nonverbaal worden overgedragen op het kind,” meent onderzoeker Jun Nagano. Volgens de wetenschappers is het raadzaam als moeders van kinderen met astma hun stress proberen te verminderen. Moeders die regelmatig geïrriteerd of boos zijn en dat niet kunnen uiten, zouden hun welbevinden tevens moeten verbeteren of anders in ieder geval de confrontatie met het kind uit de weg gaan.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd