Gestreste man valt op zwaardere vrouw

Stress heeft grote invloed op een man. Zo blijkt uit nieuw onderzoek dat mannen die gestrest zijn sneller op vrouwen vallen die ietsje zwaarder zijn. Evolutionair gezien is dat niet onverstandig.

De onderzoekers verzamelden ongeveer tachtig mannen. De helft van de mannen kreeg een taak die veel stress opleverde. De andere helft kreeg die taak niet, zo meldt het blad PLoS ONE. Vervolgens kregen de heren tien afbeeldingen van vrouwenlichamen te zien. Sommige lichamen waren heel dun. Andere lichamen waren eigenlijk te dik. De proefpersonen moesten aangeven hoe aantrekkelijk ze de lichamen op een schaal van één tot negen vonden. Ook moesten ze het dunste en grootste lichaam dat ze nog aantrekkelijk vonden, aanwijzen.

Ander beeld
Uit het onderzoek blijkt dat mannen die gestrest waren een heel ander beeld hadden van de ideale vrouw. Zo vielen ze vaker voor vrouwen met een normaal of iets te hoog gewicht. De proefpersonen moesten ook aangeven tot aan welke grootte ze een vrouw aantrekkelijk vonden. De mannen die gestrest waren, vonden vrouwen nog aantrekkelijk wanneer ze al wat forser waren, terwijl de controlegroep (die niet gestrest was) vrouwen die ietsje forser waren al niet meer aantrekkelijk vonden.

Omstandigheden
Het onderzoek wijst erop dat onze keuze voor een partner sterk beïnvloed wordt door de omstandigheden waar we ons in bevinden. Dat mannen die te maken hebben met stress op grotere vrouwen vallen, is vanuit de evolutie goed te verklaren. In het verleden kwam langdurige stress voort uit een tekort aan grondstoffen. Bijvoorbeeld te weinig voedsel. In zo’n situatie is het voor een man beter om een vrouw te kiezen die wat groter en sterker is en dus wat meer kan hebben. De kans dat hij samen met deze vrouw door de stressvolle periode heenkomt en uiteindelijk samen met haar ook gezond en sterk nageslacht op de wereld gaat zetten, is namelijk groter.

Hoewel de hypothese dat stress invloed heeft op wat wij aantrekkelijk vinden al een tijdje rondwaart, is dit het eerste onderzoek dat die hypothese onderschrijft. De onderzoekers benadrukken dan ook dat meer onderzoek hard nodig is.

Bronmateriaal

"The Impact of Psychological Stress on Men's Judgements of Female Body Size" - Plosone.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Tomasz Wagner (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd