Gestreste foetus behoudt moeite met stress

Gestreste zwangere vrouwen kunnen hun ongeboren kind opzadelen met blijvende problemen, zo blijkt uit onderzoek.

Wanneer zwangere vrouwen heel gestrest zijn (bijvoorbeeld omdat ze thuis met geweld te maken hebben) dan is die stress ook in de baarmoeder voelbaar. En het veroorzaakt een biologisch proces in het kind: het kan ervoor zorgen dat het ongeboren kind later in het leven ook minder goed bestand is tegen stress.

Geweld
De wetenschappers bestudeerden 25 vrouwen en hun kinderen (inmiddels tussen de tien en negentien jaar oud). Alle vrouwen waren tijdens de zwangerschap zeer gestrest, omdat ze te maken hadden met huiselijk geweld. De onderzoekers letten vooral op het gen dat bepaalt hoe de hormonen op stress reageren. Een aantal kinderen had afwijkingen in dit gen.

WIST U DAT…

…de hartslag van geliefden synchroon loopt bij stress?

Baarmoeder
Hoewel de manier waarop kinderen op stress reageren door tal van factoren bepaald kan worden, zijn de onderzoekers ervan overtuigd dat de periode in de baarmoeder doorslaggevend is. De waargenomen afwijkingen in het gen ontstaan namelijk in de baarmoeder.

Gevoelig
De afwijkingen zorgen ervoor dat de kinderen gevoeliger zijn voor stress. Zowel hun hormonen als hun brein reageert er sneller op. Ook zijn de kinderen impulsiever en hebben ze meer moeite met emoties. “Het lijkt erop dat baby’s die het signaal van hun moeder krijgen dat ze in een gevaarlijke wereld terecht komen, sneller reageren,” stelt onderzoeker Thomas Elbert.

Nader onderzoek onder een grotere groep mensen moet meer duidelijkheid geven.

Bovenstaande foto is gemaakt door Lunar Caustic (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd