Nieuw onderzoek wijst erop dat het onvruchtbaar maken van uw hond de levensduur van uw trouwe viervoeter wel eens kan verlengen. En dat niet alleen: de castratie verandert ook de kans op bepaalde (dodelijke) aandoeningen.
Dat schrijven onderzoekers van de universiteit van Georgia in het blad PLoS ONE. Ze baseren hun conclusies op een analyse van de gegevens in een grote database. Deze database bevatte de gegevens van meer dan 40.000 honden die tussen 1984 en 2004 hun laatste adem hadden uitgeblazen.
Langer leven
De gecastreerde honden in deze database bleken gemiddeld zo’n 9,4 jaar oud te worden. Dat is aanzienlijk ouder dan – zoals de onderzoekers ze aanduiden – ‘intacte honden’ die gemiddeld na 7,9 jaar het loodje legden. “Er is veel onderzoek gedaan naar de kosten die voortplanting met zich meebrengt en wat we bij verschillende soorten hebben gezien, is dat wanneer je jezelf voortplant, je niet zo lang leeft,” vertelt onderzoeker Kate Creevy. “De vraag die dat oproept, is: waarom zou je op jongere leeftijd sterven als je nageslacht hebt?”
Doodsoorzaak
De meeste studies naar de levensduur van ‘intacte’ en gecastreerde organismen vonden plaats onder muizen, wormen en fruitvliegen. Bij die soorten is het echter niet zo gemakkelijk om vast te stellen waar ze nu precies aan overleden zijn. En dus bleef onduidelijk wat de kosten van voortplanting nu precies waren. De database die de onderzoekers van de universiteit van Georgia bestudeerden, bood wat dat betreft meer kansen. In de database stond niet alleen wanneer de dieren het loodje hadden gelegd, maar ook waaraan ze gestorven waren. Uit het onderzoek blijkt dat honden die gecastreerd waren een grotere kans hadden om te sterven aan de gevolgen van kanker of een autoimmuunziekte. Honden die nog goed functionerende geslachtsorganen hadden, bleken vaker te sterven aan infectieziekten en trauma’s (fysieke verwondingen). “Intacte honden sterven nog steeds aan kanker,” benadrukt onderzoeker Jessica Hoffman. “Maar kanker is een vaker voorkomende doodsoorzaak voor honden die gecastreerd zijn.”
Het baasje
Wat moet de hondeneigenaar nu precies met dit onderzoek aan? Creevy legt uit: “Onze studie vertelt eigenaren dat gecastreerde honden over het algemeen langer leven en dat is goed om te weten. En als je van plan bent om je hond te casteren, dan moet je je bewust zijn van de mogelijke risico’s van ziekten die samenhangen met het immuunsysteem en kanker en als je je hond niet castreert, moet je een oogje in het zeil houden als het gaat om infecties en trauma’s.”
Maar het onderzoek heeft ook andere implicaties. Zo kan het ons wellicht ook iets vertellen over de kosten die de voortplanting voor ons mensen met zich meebrengt. “Honden geven ons een beeld van ons eigen risico op ziekten, want ze leven in onze huizen, slapen in onze bedden en eten ons voedsel. Alle dingen die ons en onze gezondheid aantast, tast ook hen aan.” Uit eerder onderzoek is inderdaad al gebleken dat gecastreerde mannen langer leven en dat mannen die niet onvruchtbaar zijn gemaakt in vergelijking met gecastreerde mannen een verhoogde kans op infecties lopen.