Gesprek met Marssonde wil niet vlotten

Vandaag hebben wetenschappers opnieuw contact gelegd met de dolende Marssonde Phobos-Grunt. Maar of redding nog mogelijk is?

De gestrande Russische Marssonde bevindt zich op het moment in een baan rondom de aarde. De Russen willen niets liever dan in contact komen met de sonde en deze opdracht geven alsnog de motoren te starten en naar Phobos – een maantje van Mars – af te reizen. Maar de Russen krijgen geen contact. Gisterenochtend gloorde er echter wat hoop aan de horizon toen ESA bekendmaakte dat het een signaal van de sonde had opgepikt.

Contact
De afgelopen uren is opnieuw geprobeerd om contact te krijgen. ESA stelde de antenne die het moest gaan doen wat bij zodat de omstandigheden om met de sonde te ‘praten’ ideaal waren. En dat had resultaat. Gisterenavond stuurde de sonde wat gegevens naar de aarde. Vanmorgen legde ESA opnieuw contact en weer leverde Phobos-Grunt data. Maar de vier pogingen die daarna volgden om met de sonde in contact te komen, leverden niets op. Het bleef stil aan de overkant.

Stabiel
De Russen hebben nog steeds hoop dat ze de sonde op weg kunnen helpen. Maar daarvoor zal toch eerst een stabiele communicatie tussen de sonde en de aarde moeten ontstaan. Daarna moet blijken wat er mis is met de sonde en of dat verholpen kan worden. Pas dan is duidelijk of de vele miljoenen kostende missie nog tot een goed einde kan worden gebracht.

Als Phobos-Grunt niet gered kan worden, zal deze vroeg of laat weer naar beneden komen. Of dat grotere gevaren met zich meebrengt dan bijvoorbeeld het neerstorten van een dode Duitse satelliet is onduidelijk. De sonde is wel iets groter en heeft ook nog brandstoffen aan boord.

Bronmateriaal

"Stranded Mars probe sends further signals" - BBC.co.uk
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Roscosmos.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd