Geslachtsverandering van robot is verrassend gemakkelijk

Er is zeker geen grootschalige verbouwing voor nodig om van een robot-vrouwtje een -mannetje (of omgekeerd) te maken, zo toont nieuw onderzoek aan.

Wetenschappers verzamelden 144 proefpersonen en lieten ze robots zien. Vervolgens moesten de proefpersonen aangeven of de robot mannelijk of vrouwelijk was. Alle robots waren voorzien van een scherm, waarop hun ‘gezicht’ te zien was (zie de afbeelding hieronder).

De robots die de proefpersonen te zien kregen. Afbeelding: Penn State.
De robots die de proefpersonen te zien kregen. Afbeelding: Penn State.

Oorwarmers en een hoedje
De proefpersonen kregen een robot te zien die op het scherm roze oorwarmers droeg, een robot die op het scherm een mannelijk hoedje droeg en een robot die op het scherm roze oorwarmers droeg en wiens ‘lichaam’ ook vrouwelijk was gemaakt. Ook was er een robot die helemaal geen typisch mannelijke of vrouwelijke kenmerken had.

Scherm
Uit het onderzoek blijkt dat de proefpersonen de robot met de roze oorwarmers en het aangepaste ‘lichaam’ het vrouwelijkst vonden. Maar ook wanneer op het scherm alleen een hoedje of roze oorwarmers werden toegevoegd, bleken de proefpersonen al prima in staat te zijn om de mannelijke van de vrouwelijke robots te onderscheiden.

Geen verbouwing nodig
Het onderzoek suggereert dat een robot niet helemaal verbouwd hoeft te worden om van geslacht te veranderen. Een kleine verandering op een scherm is al voldoende. En mogelijk geldt dat niet alleen voor het geslacht, maar ook voor andere kenmerken. Zo is het goed mogelijk dat we een robot ook direct tot een bepaalde bevolkings- of leeftijdsgroep rekenen als deze op het scherm kenmerken die bij die bevolkings- of leeftijdsgroep horen, vertoont. Het is goed nieuws voor robotmakers. Zij kunnen een heel algemeen uitziende robot bouwen die vervolgens heel gemakkelijk om te toveren is tot een robot van een bepaald geslacht, een bepaalde bevolkings- of leeftijdsgroep.

Uit het onderzoek blijkt verder dat proefpersonen een robot die geen kenmerken heeft die iets verraden over het geslacht, standaard als ‘mannelijk’ bestempelen. Ook bleken de proefpersonen de robot met mannelijke kenmerken menselijker te vinden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd